Underholdende og innsiktsfull tegneserie fra Elfenbenskysten

Denne bør du ikke gå glipp av!

STILRENT: Tegningene til Clément Oubrerie formidler Marguerite Abouets fortelling på en enkel og elegant måte.
STILRENT: Tegningene til Clément Oubrerie formidler Marguerite Abouets fortelling på en enkel og elegant måte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Ivorianske Marguerite Abouet ble sendt til Frankrike som tolvåring sammen med storebroren for å gå på skole.

Etter endt skolegang forsøkte hun seg som ungdomsbokforfatter, men ble deretter  inspirert av Marjane Satrapis suksess med «Persepolis» til å lage en tegneserie med historier fra sitt eget hjemland, Elfenbenskysten.

Uten noen tidligere erfaring meg tegneserier begynte dermed hun og illustratør-ektemannen, Clément Oubrerie, på samarbeidsprosjektet «Aya».  

Hverdagsliv på 70-tallet
Hovedpersonen i serien er nitten år gamle Aya som lever i byen Yopougon på slutten av 1970-tallet, Elfenbenskystens andre tiår som fri nasjon. Aya er en vakker og intelligent jente som ønsker å få mer ut av livet enn å bare bli gift og få barn.

Underholdende og innsiktsfull tegneserie fra Elfenbenskysten

Venninnene hennes er derimot ikke like ambisiøse og roter seg borti en hel drøss med mindre lovende gutter. Det blir det mye drama, og også en baby, av.  

Godt samarbeid
Til tross for at Aya nok deler en del egenskaper med Abouet, er ikke serien selvbiografisk slik som «Persepolis», men den gir fortsatt et svært realistisk inntrykk. Abouet og Oubrerie viser også en veldig god forståelse for tegneseriemediet, tekst og bilder utfyller hverandre og er godt avstemt.

Oubrerie, som er fransk, overbeviser med sine bilder fra Elfenbenskysten, her er det mange detaljer å glede seg over. Hans fargesterke tegninger av afrikanske stoffer, klær, og hårfrisyrer, vitner om god research samtidig som han er en mester på  humoristiske ansiktuttrykk og kroppsspråk. 

Autentiske innblikk
Abouets avslører mennenes dobbeltmoral og «gullgraver»-instinktet til mange av kvinnene med passe doser frekkhet og varme. Hun forskjønner ikke samfunnet hun vokste opp i. Flerkoneri, klasseforskjeller og undertrykking av homofile er blant de mørkere sidene av historien, som gjør at «Aya» tross mye komikk også får dybde. Jeg kjenner ikke spesielt godt til Elfenbenskysten, men «Aya» virker som en svært autentisk og ærlig fremstilling av samfunnet der.

De sjarmerende vedleggene til slutt i boken hvor ulike oppskrifter, klesplagg og ord blir forklart er også en gledelig bonus.  

Det er til nå utgitt seks bind av «Aya»-serien i Frankrike, denne norske utgaven er en samling av de tre første. Forhåpentligvis vil også de neste tre komme på norsk for «Aya fra Yopougon» er ikke lesverdig bare fordi den handler om et for oss eksotisk samfunn, den byr også på karakterer og historier med universell appell.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer