Underholdende opprør

Ungt iransk oppbrudd i drama med komikk.

Nazli går med korte skjørt og vil kjøre motorsykkel. Hun kaller seg Sara. «Vingar av glas» tar vitalt, positivt og underholdende for seg et sett av konflikter rundt det å være annengenerasjons innvandrer. Nazli (Sara Sommerfeld) er født i Sverige, av iranske foreldre som dro dit for å gi henne og søsteren andre muligheter enn de selv fikk i hjemlandet. Nå er mor død, den eldre søsteren har et avslappet forhold til sine muslimske og kulturelle røtter, mens 18-årige Nazli gjør opprør på de måtene hun kan.

Det inkluderer bl.a. motstand mot farens planer om et arrangert ekteskap med fetteren Hassan, eieren av videobutikken hun jobber i. Hassan er pen, men voldelig. Svenske Johan (Alexander Skarsgård) er en mann etter hennes hjerte, og alle konflikter spisser seg til.

Med sterke skikkelser og klare problemstillinger tar debutanten Reza Bagher for seg komplekse kulturelle, personlige spørsmål. Han veksler mellom stor dramatikk - som et rystende livaktig voldtektsforsøk - og komiske situasjoner. Forholdet mellom faren Abbas og Nazli er godt observert, med hjerte for både kjærligheten dem imellom og de tilsynelatende uoverstigelige forskjellene. Og selv om de fleste av filmens muslimske menn står fram med sterke negative trekk, er ikke «Vingar av glas» et svart-hvitt oppgjør med religion eller tradisjon. Dens mangfold i synet på ulike verdener er dens styrke - dessuten levende, ektefølt spilt. Sommerfeld og Skarsgård er navn å merke seg.