FANT SKAVLAN: Charlo Halvorsen, du har tidligere hatt lederansvar for programmet Skavlan. Da forstår jeg at veien til å finne Skavlans niese Jenny Skavlan ikke er så langt i ditt miljø, skriver Ghopi Prabaharan. Foto: NRK
FANT SKAVLAN: Charlo Halvorsen, du har tidligere hatt lederansvar for programmet Skavlan. Da forstår jeg at veien til å finne Skavlans niese Jenny Skavlan ikke er så langt i ditt miljø, skriver Ghopi Prabaharan. Foto: NRKVis mer

«Nesten voksen»:

Underholdningsredaktøren leter i sitt eget tomme luftslott

Det er på ingen måte greit å påstå at det står på kompetansenivået til fagfolk med flerkulturell bakgrunn.

Meninger

Denne uken hadde Dagbladet en artikkel under tittelen «Kritiserer NRKs storsatsning for å være utdatert og «blendahvit»». Saken gjelder TV-serien «Nesten voksen».

I NRK-plakaten, som setter rammene for NRKs samfunnsoppdrag, heter det blant annet at «NRK skal speile det flerkulturelle mangfoldet i befolkningen» og at «NRKs allmennkringkastingstilbud skal være tilgjengelig for hele befolkningen».

Det er viktig å nevne at dette bør også gjelde de statlige institusjonsteatrene og audiovisuelle kinoproduksjonene. Jeg velger å stille et spørsmålstegn til ledere som forvalter offentlige midler.

Men i dag velger jeg å ta opp den mer eller mindre «nesten voksne» påstanden fra NRKs underholdningsredaktør, Charlo Halvorsen, om at de ikke fant flerkulturelle skuespillere med den riktige kompetansen, som hadde tid til å delta.

I løpet av min karriere som profesjonell skuespiller, har jeg aldri noensinne offentlig kommentert en dårlig kritikk eller ledere som forvalter skattebetalernes penger.

Det har både vært fordi man er redd for å si noe som gjør at man blir marginalisert eller for at man skal oppleves furtete. Jeg tror det er viktigere at jeg står opp og forteller hvor skoen trykker, enn at jeg tier. Kritikk må man tåle når man lever av å stå på scene, foran kamera eller jobbe med film. Men grensa går ved påstander som ikke er etterrettelige, og et samfunnsansvar som ikke lever opp til målsetning.

Kritikk er alltid, alltid en persons subjektive mening og kritikkens tyngde avhenger av hvilken faglig kredibilitet vedkommende nyter i det profesjonelle miljøet. Men å begynne å fylle tomme luftslott kan fort bli trøblete. Dagbladet siterer underholdningsredaktøren i NRK:

- Vi har forsøkt å finne skuespillere med flerkulturell bakgrunn. Vi har lett i alle miljøer og hatt auditions. Humordrama er en vanskelig sjanger for skuespillere. Vi lyktes ikke å finne flerkulturelle skuespillere med riktig kompetanse, som hadde tid til å delta, sier Charlo Halvorsen, underholdningsredaktør i NRK.

I hvilket miljø har underholdningsredaktøren lett? I «alle» miljøer sier han. Jeg står på flere nasjonale scener. Jeg jobber fulltid på institusjonsteater som flere av hovedrollene i serien. Jeg er i flere miljøer der jeg kan anbefale mange flotte skuespillere med riktig kompetanse, som også har tid til å delta.

Når jeg nå bryter mine prinsipper og tar bladet fra munnen, er det fordi jeg oppfatter det slik at Halvorsen ikke har forstått den rollen han har som underholdningsredaktør i NRK, verken faglig eller som leder.

Og hvis det er slikt at han skal fritt få utøve rollen med den type innsats, så er jeg redd det kan påvirke mine muligheter og mine kollegers fremtidsjobber da han svartmaler skuespillere med flerkulturell bakgrunn med sin påstand om deres mangel på riktig kompetanse.

Jeg er vant med profesjonelt personell i alle ledd fra renhold til teatersjef, og at det består av mangfold.

Jeg var med i TV-serien han snakker om, i én scene, og var veldig tilgjengelig. Jeg fikk også fri fra institusjonsteateret jeg jobber på (slikt som de andre skuespillerkollegaene i TV-serien). Så tydeligvis var jeg vel god nok? Eller var jeg ikke god nok? Eller var jeg bare «fyll» med skuespillerlønn?

Mottar du statlige midler for det som står i rammen og er underholdningsredaktør, så er det helt greit for meg personlig at du lager en serie med bare hvite eller folk i ditt miljø, men det er på ingen måte greit at du skal gå ut å påstå at det sto på kompetansenivået til fagfolk med flerkulturell bakgrunn. Og samtidig komme med unnskyldningen at du har lett i «alle miljøer».

La oss ta dette med miljø. Du har tidligere hatt lederansvar for programmet Skavlan. Da forstår jeg at veien til å finne Skavlans niese Jenny Skavlan ikke er så langt i ditt miljø.

Men i mitt miljø bestående av statlig utdannet skuespillere, skuespillere som står på nasjonale scener, skuespiller som danser hip-hop, skuespillere som jobber beinhardt for å få endene til å møtes.

De Halvorsen – de er knallgode med riktig kompetanse, noen av dem har vunnet Amanda- og komiprisen, andre kjent for å lage suksessfulle humorserier. Vi skal ikke heller brette opp ermene sammen, og så gjøre en ordentlig innsats enn å lete i tomme luftslott?

Jeg vil tilbakevise påstanden underholdningsredaktøren kom med, og heller si at utfordringen ikke nødvendigvis er mangel på flerkulturelle skuespillere som er dyktige. Utfordringen er mangel på kompetanse i lederstillinger. Det oppleves at det ikke er gode nok ledere med mangfoldkompetanse som tydeligvis heller ikke har interesse for andre kulturer.

Jeg anbefaler bransjen å ta tak i dette. For akkurat nå føles det ut som å bidra med dugnadsarbeid i bakgården (skattepenger), men ikke å få invitasjon til kaker og saft etterpå av det kollektive borettslaget (ledelsen).

Dette vil jeg ikke tillate under min vakt. Ikke av mine, dine eller våres kollegers skattepenger.

​​

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.