- Underlig at han skriver så slapt, flatt og følelsesløst

Byråkratisk og blodfattig selvbiografi fra Per-Kristian Foss.

SELVBIOGRAFI: Per-Kristian Foss slipper for en stakket stund følelsene fri, og lar det skinne igjennom at homseskepsis i Høyre hindret ham i å bli partilederleder og statsministerkandidat.  Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
SELVBIOGRAFI: Per-Kristian Foss slipper for en stakket stund følelsene fri, og lar det skinne igjennom at homseskepsis i Høyre hindret ham i å bli partilederleder og statsministerkandidat. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer

||| ANMELDELSE: I den grad Per-Kristian Foss kan karakteriseres som et politisk dyr, framstår han i sin selvbiografi som en stortingsløve i stein.

Med andre ord passiv og lite utfordrende.

Men langt om lenge, etter langdryge boksider som mest minner om en regjeringsproposisjon, viser politikeren noen sider av seg selv og partiet Høyre som formår å vekker interesse, noe med menneskelig ansikt og nerve, noe som berører en stakkars leser.

Ut av skapet
Og det er, ikke så overraskende, i omtalen av sin homofile legning. Vi er kommet til begynnelsen av 1970-årene. Per-Kristian Foss er blitt formann i Unge Høyre, men til tross for mange gode venner og noen få jentekjærester er det ett problem han holder for seg selv, det er dragningen mot menn.

Per-Kristian Foss konstaterer, med en slående og for denne boka sjeldent god formulering, at han«ble født som kriminell» og at straffelovsparagrafen først ble fjernet i 1972.

Usynlig vegg
Likevel skulle det gå nesten 30 år før han kom ut av skapet i full offentlighet.
Det store spørsmål har seinere vært om åpenheten rundt egen seksualitet har hindret den begavede og ryddige Per-Kristian Foss fra å bli Høyres formann og statsministerkandidat.

- Underlig at han skriver så slapt, flatt og følelsesløst

Svaret i selvbiografien er at «jeg innerst inne ble holdt litt igjen av meg selv» og «en følelse av at det var en usynlig vegg der ute et sted.»

Stort klarere kan det ikke uttrykkes i det påholdne politikerspråket Foss benytter. Homsesaken avføder også et sjeldent følelsesutbrudd hos forfatteren. I omtalen av Høyres holdning til partnerskapsloven i 1992 skriver han:
«Jeg er sjelden blitt så skuffet over eget parti, og aldri så skuffet som over stemmegivningen til Kaci.»

Kaci Kullmann Five var, for orden skyld, på det tidspunkt partileder og talte mot den nye partnerskapsloven.

For min del
Ellers er det underlig at en veltalende og slagferdig politiker som Per-Kristian Foss skriver så slapt, flatt og følelsesløst.

Korte hovedsetninger hoper seg opp i en dynge av ord.

Stilen er nærmest ubehjelpelig i enkelte avsnitt:

«For min del var det en del jobbing som avisbud. Ofte delte jeg og en kamerat på morgenruter og ettermiddagsruter.»
Det får være måte på deling!

 
En nellik
Komposisjonen er fantasiløs, eller direkte likegyldig. Etter en liten scene innledningsvis der Unge Høyre-formannen Per-Kristian Foss har i oppdrag å spørre Kåre Willoch om det ikke snart er på tide å trekke seg og overlate formannsvervet til Erling Norvik, fortsetter biografien som langs en linjal, år for år, uten brudd eller forsøk på dramaturgi.

Vietnamkrigen, den mest skjellsettende hendelse for etterkrigsgenerasjonen som Foss tilhører, nevnes summarisk sammen med en utklekking av ideen om «Den blå nellik» under kapitlet «Barndom og oppvekst».

Det henger ikke i hop.

På Tostrup
Den som hadde ventet avsløringer «Innenfra», blir sørgelig skuffet.

På Stortinget er det godt å sitte, der er alle snille og greie, stort sett, da. Vi får i hvert fall vite at «KrFs finanspolitiker Ingebrigt Sørfonn, tidligere leder i Vestlandske Indremisjon og nå stortingsrepresentant for Hordaland, var en god samarbeidspolitiker.»
Eller for å ta Tostrupkjelleren, som denne anmelder kjenner litt til: En børs for rykter og sladder, heter det i biografien. Ikke alltid like pålitelig og ikke alle i edru tilstand. Så sant, så sant — og dessverre karakteristisk for boka. Det florerer av selvfølgeligheter og vedtatte sannheter i denne autoriserte og anemiske biografien.