Underlig krim

Bare delvis vellykket om avant-garden i tjueåras Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIE: Jasons nye serieroman er en underlig krim med riktige ingredienser og et leit resultat, for røverne. Ernest Hemingway, Ezra Pond, Scott Fitzgerald og James Joyce er alle forholdsvis unge og mislykkede tegneserieskapere i 1920-tallets kunstnermetropol Paris.

Et morsomt oppkok

De fire seriekunstnerne sliter på hvert sitt hold med å få endene til å møtes. Zelda, Scotts hustru, er sippete og grinete og klager på mannen, som i sin fortvilelse må sammenlikne pikkestørrelser med Ernest. Zelda har nemlig klaget på størrelsen på manndommen hans og det skjærer ham dypt i hjertet.

Denne episoden er mye omtalt i litteraturhistorien og man vet etter sigende ennå ikke hvem av de berømte forfatterne som hadde størst pikk. Her løser Jason gåten ved å la Ernest trøste Scott: «Den er helt normal. Ikke hør på Zelda. Hun er gal.»

Halvparten av albumet går med til å presentere de ulike aktørene ut fra deres stilling i metropolen. De er eksilamerikanere pluss en ire. The lost generation. De sliter med gjennombruddet og Ernest, fortellingens helt, tyr til Gertrude Stein for å få råd. «Tegn aldri etter foto. Hvis du må tegne en bil, gå ut, finn en, og tegn den i en skisseblokk, okei?» Det er så man hører Steins «a rose is a rose is a rose». Joyce oppsummerer vel de fires muligheter i livet med: «Vi er forpult, okei?» For deretter å tegne Ulysses? Det er iallfall det virkelighetens Joyce holdt på med den gangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer