FORVERRING: Få afghanske enslige mindreårige sender penger hjem. Mange vet ikke hvor familien er, skriver artikkelforfatteren.
 FORVERRING: Få afghanske enslige mindreårige sender penger hjem. Mange vet ikke hvor familien er, skriver artikkelforfatteren.Vis mer

Underlige påstander om enslige mindreårige asylsøkere

En av fire sivile som er skadet eller drept i Afghanistan er et barn. 

Meninger

Trond Markestad skriver i Dagbladet 15. juni at han selv har funnet 'forbausende lite forskning eller annen pålitelig dokumentasjon' om hvorfor enslige mindreårige asylsøkere reiser fra hjemlandet. Det er underlig at han likevel kommer med den sterke påstanden om at det er et 'uakseptabelt overgrep mot barn å sende dem fra seg'.

NOAS deler bekymring for den psykiske belastningen det kan påføre mindreårige å bli skilt fra foreldrene sine. Men vi deler ikke Markestads manglende tillit til at afghanske foreldre vil det beste for barna sine.

Uten å forholde seg til sikkerhets- og menneskerettighetssituasjonen i landene de mindreårige kommer fra, mener Markestad det beste vil være å sende de fleste enslige mindreårige raskt tilbake til hjemlandet.

Den største gruppen enslige mindreårige kommer fra Afghanistan. Ifølge FN har sikkerhetssituasjonen i Afghanistan forverret seg det siste året. En av fire sivile som er skadet eller drept er et barn. FN rapporterer også om rekruttering av barn til væpnet kamp, seksuelle overgrep mot barn, bortføringer av barn og barn som brukes til å utføre selvmordsangrep.

Flere rapporter sier at sikkerhetssituasjonen i hjemlandet er en viktig årsak til at barn og unge legger ut på flukt alene. I 2015 fikk over 90 prosent av enslige mindreårige innvilget beskyttelse i Norge.

Markestads påstand om at de fleste sannsynligvis sendes av økonomiske grunner, fremstår som en spekulasjon. En undersøkelse gjennomført av Vergeforeningen viser at få afghanske enslige mindreårige sender penger hjem. Mange vet ikke hvor familien er.

For øvrig er 'ankerbarn'-myten for lengst avvist. Bare ca. fem prosent av enslige mindreårige får familien sin til Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.