DEBATT

Underlige påstander om enslige mindreårige asylsøkere

En av fire sivile som er skadet eller drept i Afghanistan er et barn. 

 FORVERRING: Få afghanske enslige mindreårige sender penger hjem. Mange vet ikke hvor familien er, skriver artikkelforfatteren.
 FORVERRING: Få afghanske enslige mindreårige sender penger hjem. Mange vet ikke hvor familien er, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trond Markestad skriver i Dagbladet 15. juni at han selv har funnet 'forbausende lite forskning eller annen pålitelig dokumentasjon' om hvorfor enslige mindreårige asylsøkere reiser fra hjemlandet. Det er underlig at han likevel kommer med den sterke påstanden om at det er et 'uakseptabelt overgrep mot barn å sende dem fra seg'.

NOAS deler bekymring for den psykiske belastningen det kan påføre mindreårige å bli skilt fra foreldrene sine. Men vi deler ikke Markestads manglende tillit til at afghanske foreldre vil det beste for barna sine.

Uten å forholde seg til sikkerhets- og menneskerettighetssituasjonen i landene de mindreårige kommer fra, mener Markestad det beste vil være å sende de fleste enslige mindreårige raskt tilbake til hjemlandet.

Den største gruppen enslige mindreårige kommer fra Afghanistan. Ifølge FN har sikkerhetssituasjonen i Afghanistan forverret seg det siste året. En av fire sivile som er skadet eller drept er et barn. FN rapporterer også om rekruttering av barn til væpnet kamp, seksuelle overgrep mot barn, bortføringer av barn og barn som brukes til å utføre selvmordsangrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer