LEDER

Underlige scener i Putins rike

En guvernør er arrestert fordi han etter alt å dømme er for populær.

HAR FÅTT NOK: Demonstrasjoner i Khabarovsk mot arrestasjonen av guvernør Sergej Furgal. Foto: REUTERS / NTB Scabpix
HAR FÅTT NOK: Demonstrasjoner i Khabarovsk mot arrestasjonen av guvernør Sergej Furgal. Foto: REUTERS / NTB Scabpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Underlige scener utspilte seg i helga i Vladimir Putins Russland. Mens Putin sov i Moskva demonstrerte opptil 50 000 mennesker i Khabarovsk, i russisk fjerne Østen. Khabarovsk ligger sju tidssoner øst for hovedstaden, og i byen med bare 600 000 innbyggere demonstrerte mer enn hvert tiende voksne menneske mot makta i Moskva. De ropte «Frihet nå», og «Moskva, hør på oss», politiet sto bare og så på, og ingen ble banket opp. Hva hadde skjedd? Hvordan kunne det ha seg?

Det har seg slik at 11. juli ble guvernøren i Khabarovsk fylke, Sergej Furgal, arrestert. Han ble arrestert, og ført til Moskva, for å ha vært involvert i et drap for 15 år siden, da han var skraphandler i det som helt korrekt ble kalt «Russlands ville Østen». Men folk i Khabarovsk tror ikke noe på beskyldningene om at deres guvernør er en drapsmann. De tror derimot at tiltalen er basert på falske og politisk motiverte anklager, som det nå ser ut til å bli stadig flere av i Russland, og at en kommende rettssak er en iscenesatt farse for å bli kvitt en populær og avholdt guvernør.

De tror at Furgals «forbrytelse» var å bli for populær, for han gjorde jo egentlig ikke noe «galt», han var for eksempel ikke motstander av Putin. De tror at Furgals sak er litt som Kafkas Josef Ks, som ble arrestert uten at han visste hvorfor, og at hans «forbrytelse» var å ha folkelig legitimitet for en viss uavhengighet fra Moskva. Og hvis det er riktig at Furgals «forbrytelse» var å bli for populær, så er det jo i virkeligheten folket som er tatt i arrest. Det er klart det er opprørende. Og verdt å demonstrere for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer