- Undermåls AKP-debatt

Den kjente svenske forfatteren Jan Myrdal kaster seg inn i den norske AKP-debatten. Han kaller den prinsippløs, uhistorisk og intellektuelt undermåls.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I onsdagens Dagblad fastslo førsteamanuensis og forfatter Elisabeth Eide at den svenske forfatteren Jan Myrdal var en av AKP (m-l)-bevegelsens forbilder. I går kastet den frittalende kommunisten seg inn i debatten i form av et lengre innlegg i Klassekampen, hvor han forsvarer Kambodsja og angriper statsviter Bernt Hagtvet, som startet debatten i Dagbladet. Kronikkene ville stått til stryk dersom de var skrevet av en gymnasiast, mener han.

- Diskusjonen i Norge framstår som prinsippløs, uhistorisk og intellektuelt undermåls. Det tvinger meg til å bli mer tydelig, sier Jan Myrdal til Dagbladet.

Om våpen og vold

Et av de sentrale stridsspørsmålene i debatten om AKP, er spørsmålet om partiets forhold til våpen og vold, enten det gjalt væpnet revolusjon eller et forsvar mot «Sovjet-imperialismen». Myrdal kommenterer på sin egen måte:

- I boka «När morgondagarna sjöng» skrev jeg om en av mine venner som var nødt til å drepe en annen venn fordi hun ble informant og truet gruppas eksistens. Dersom AKP ikke tydelig sa fra på 1970-tallet at de var villige til å forsvare Norge i tilfelle en sovjetisk okkupasjon, og at det også ville innebære drap, da ville partiet ha forlatt sine prinsipper og blitt populistisk. De ville kastrert seg politisk og byttet politisk farge. Men jeg vil tro at de talte tydelig og prinsipielt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer