Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Undermåls AKP-debatt

Den kjente svenske forfatteren Jan Myrdal kaster seg inn i den norske AKP-debatten. Han kaller den prinsippløs, uhistorisk og intellektuelt undermåls.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I onsdagens Dagblad fastslo førsteamanuensis og forfatter Elisabeth Eide at den svenske forfatteren Jan Myrdal var en av AKP (m-l)-bevegelsens forbilder. I går kastet den frittalende kommunisten seg inn i debatten i form av et lengre innlegg i Klassekampen, hvor han forsvarer Kambodsja og angriper statsviter Bernt Hagtvet, som startet debatten i Dagbladet. Kronikkene ville stått til stryk dersom de var skrevet av en gymnasiast, mener han.

- Diskusjonen i Norge framstår som prinsippløs, uhistorisk og intellektuelt undermåls. Det tvinger meg til å bli mer tydelig, sier Jan Myrdal til Dagbladet.

Om våpen og vold

Et av de sentrale stridsspørsmålene i debatten om AKP, er spørsmålet om partiets forhold til våpen og vold, enten det gjalt væpnet revolusjon eller et forsvar mot «Sovjet-imperialismen». Myrdal kommenterer på sin egen måte:

- I boka «När morgondagarna sjöng» skrev jeg om en av mine venner som var nødt til å drepe en annen venn fordi hun ble informant og truet gruppas eksistens. Dersom AKP ikke tydelig sa fra på 1970-tallet at de var villige til å forsvare Norge i tilfelle en sovjetisk okkupasjon, og at det også ville innebære drap, da ville partiet ha forlatt sine prinsipper og blitt populistisk. De ville kastrert seg politisk og byttet politisk farge. Men jeg vil tro at de talte tydelig og prinsipielt.

AKPs vilje og evne til å bruke våpen og makt mot venner og familie i en tenkt situasjon der Sovjetunionen invaderte Norge, vil muligens også bli gjenstand for diskusjon dersom AKP gjør alvor av truslene om rettssak mot Bernt Hagtvet. Myrdal er ikke så begeistret for idéen:

- Ubegripelig

- Det synes jeg er helt ubegripelig. Under forutsetning av at AKP er et parti som er tuftet på Karl Marx, er partiet motstander av den radikale pasifismen. Dette tok den kommunistiske bevegelsen et oppgjør med allerede på 1920-tallet. På 1930-tallet gikk det svenske kommunistiske partiet inn for skyttergrupper og frivillig forsvarsarbeid.

I likhet med en delegasjon fra norske AKP var Jan Myrdal på besøk i Kambodsja i 1978. Da hadde, ifølge mange, Røde Khmers folkemord på egen befolkning pågått i årevis. Myrdal har skrevet flere bøker om landet, og de er oversatt til mange språk.

- Demokratiske Kampuchea var en fattigbonderevolusjon, og likner slik på zapatistenes kamp i Mexico. At jeg ikke så noen mord i landet, betyr ingenting verken fra eller til. Derimot så jeg ting det ble sagt ikke eksisterte, for eksempel skoler. Etter 1979 fortsatte jeg å ha kontakt med mine venner fra Kambodsja. Hvilket også innebærer at jeg støtter deres kamp for selvstendighet mot imperiemaktene.

I spørsmålet om folkemord i Kambodsja, er Myrdal klar på at det foregikk i stor skala. Utført av USA.

Folkemord

- Folkemord tilhører imperialismens natur, på samme måte som folkemord inngår i den amerikanske myten. USA ble grunnlagt på folkemord på urbefolkningen. Det bidrar til å forklare Washingtons støtte til overgrepene mot palestinerne.

- Jeg er tilhenger av et tribunal i Kambodsja. Det innebærer trolig, i forhold til det vi vet i dag, at fredsprisvinneren Henry Kissinger blir dømt skyldig.

- Om Kissinger ble funnet skyldig og henges for sine folkemord, vil jeg ikke sørge. Tvert imot.

På spørsmål fra Dagbladet om det ikke er noe han angrer på i forhold til sitt syn på verden anno 1970-tallet, svarer Myrdal slik:

Feilvurderinger

- Det er klart jeg har gjort mange feilvurderinger siden jeg ble politisk aktiv som 15-åring. Men jeg angrer ingenting. Valgene ble tatt ut fra det jeg visste da.

- La meg ta et eksempel: Min onkel mente at bombekrigen mot Tyskland var et overgrep på sivilbefolkningen. Jeg mente at det var den eneste måten å stoppe Hitler på. I dag vet jeg at han hadde rett. Men hvordan kunne jeg ment noe annet enn jeg gjorde da, spør Jan Myrdal.

KONTROVERSIELL : Massemorderne i Kambodsja satt i Washington, mener den svenske forfatteren Jan Myrdal, som nå har kastet seg inn i den norske debatten om AKP på 1970-tallet.