HADDE PROBLEMER: Flere eksperter mente Stella Mwangi slet litt med opptredenen sin. Men i Spania var lyden borte, og de fikk ikke høre «Haba haba» uansett. Foto: Håkon Eikesdal
HADDE PROBLEMER: Flere eksperter mente Stella Mwangi slet litt med opptredenen sin. Men i Spania var lyden borte, og de fikk ikke høre «Haba haba» uansett. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Undersøker lydproblemer og stemmekaos i natt

- Men Norge ville ikke fått finaleplass uansett.

DÜSSELDORF (Dagbladet): Norge kan ha mistet stemmer på grunn av tekniske problemer under tirsdagens Eurovision.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at det skal ha vært store lydproblemer på spansk tv da Stella Mwangi framførte «Haba haba» i semifinalen tirsdag kveld.

Det bekrefter også EBU-sjef Jon Ola Sand.

— Det stemmer at Spania ble rammet av tekniske problemer underveis i sendingen som gjorde at lyden falt ut, blant annet når Norge fremførte sitt bidrag. Vi vet ikke om det var hele Spania eller bare deler, det er for tidlig å si, forteller EBU-sjef Jon Ola Sand til NRK.

- Undersøker problemene - Jeg har hørt det samme, sier han da Dagbladet spør om det er riktig at deler av Spania ikke kunne høre Stella Mwangis bidrag.

I natt snur produsentene av Eurovision på hver en stein for å finne ut hva som gikk galt da Stella sang i Spania.

- Vi undersøker dette nå, sier Bakker til Dagbladet i natt.

Han tror likevel ikke at resultatene av undersøkelsene blir klare før i morgen tidlig, og sier de vil bli presentert på en pressekonferanse i morgen, onsdag.

Det ble lenge spekulert på om Norge likevel kunne sikre seg en plass i finalen på overtid, dersom Mwangi hadde fått for få poeng på grunn av lydtrøbbelet. Men Bakker understreker overfor Dagbladet at lydproblemene uansett ikke har innvirket direkte til at Stella røyk ut i semifinalen.

UTELUKKER IKKE MER TRØBBEL: - Det er mye som kan gå galt under så store produksjoner, sier EBU-sjef Jon Ola Sand. Han kan ikke utelukke at også andre land har hatt lydproblemer under semifinalen tirsdag. 
Foto: Håkon Eikesdal
UTELUKKER IKKE MER TRØBBEL: - Det er mye som kan gå galt under så store produksjoner, sier EBU-sjef Jon Ola Sand. Han kan ikke utelukke at også andre land har hatt lydproblemer under semifinalen tirsdag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Selv om Spania hadde gitt Norge 12 poeng ville ikke det vært nok til å sende Norge til finalen, sier han til Dagbladet.

Flere muligheter Bakker sier det ikke finnes noe opplagt svar på hvilke konsekvenser det vil få, dersom undersøkelsene slår fast at det har vært problemer. Men en omfordeling av stemmene er en av mulighetene.

- Det er flere muligheter. Alt avhenger av hva Executive Superviser bestemmer seg for, og dette vil vi komme tilbake til på pressekonferansen onsdag, som uansett skulle blitt holdt, sier Bakker.

Et av alternativene kan være å fjerne alle telefonstemmene fra Spania, og bare la jurystemmene telle. Disse stemmene er gitt på bakgrunn av den andre generalprøven, som ble avholdt i går kveld.

I utgangspunktet teller jurystemmene og publikumsstemmene 50 prosent hver.

Utelukker ikke mer lydkrøll Det har også versert rykter om at lyden kan ha vært dårlig i Polen. EBU-sjefen, norske Jon Ola Sand, sier til Dagbladet at han ikke kan utelukke at lyden har vært dårlige også i andre land.

- Nei, det kan jeg ikke. Men vi har heller ikke fått rapporter om at den var det, sier han til Dagbladet natt til onsdag.

SJOKKERT: Alexander Rybak var overrasket og sjokkert over at Stella Mwangi ikke ble sendt videre. Foto: Håkon Eikesdal
SJOKKERT: Alexander Rybak var overrasket og sjokkert over at Stella Mwangi ikke ble sendt videre. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer