Undersøker spørsmål om dokumentfalsk

Men Tono ønsker fortsatt betaling fra bedrifter som bruker musikk.

(Dagbladet.no): Se Tonos brev her (Word-dokument)

Se brevet som ble sendt ut av Microfon her (PDF)

Onsdag avslørte Dagbladet.no at selskapet Microfon kunne få millioninntekter for å sende ut et brev til norske bedrifter om at de måtte betale for musikken de bruker på jobben. 

I løpet av desember ble det sendt ut brev om mulig krav til drøyt 100.000 norske bedrifter. I går ble det klart at Tono sier opp sin avtale med telemarketingselskapet.


Problemet er at Tono hevder de aldri godkjente brevet Microfon sendte ut. Nå undersøker opphavsrettsorganisasjonen om Microfon kan beskyldes for dokumentfalsk.

- Hvis man tar noens brevark med en annen persons underskrift på, og så legger til sine egne formuleringer som du vet er i strid med oppdragsgivers vilje, kan man lure på hva dette er. Vår advokat mener dette kan være dokumentfalsk, sier administrerende direktør Cato Strøm.

Strid om amnesti

Bakgrunnen for konflikten mellom Tono og Microfon dreier seg i all hovedsak om det såkalte amnesti-tilbudet som lå i brevet som ble sendt ut.

MISTET MILLIONKONTRAKT: Nå vil Tono undersøke om Stein Morten Mortensen og Microfon kan anklages for dokumentfalsk. FOTO: MARTIN TYSTAD/HAMAR ARBEIDERBLAD
MISTET MILLIONKONTRAKT: Nå vil Tono undersøke om Stein Morten Mortensen og Microfon kan anklages for dokumentfalsk. FOTO: MARTIN TYSTAD/HAMAR ARBEIDERBLAD Vis mer

Her het det at kundene ville slippe å betale for tidligere år om de sendte inn skjemaet innen fristen.

I en mail til Microfon datert 8. desember 2005, signert markedssjef Odd Gustu, heter det at Tono ikke vil godta at Microfon bruker ordet amnesti. Tono vil nemlig ikke kreve inn penger for tidligere år.

«Etter meget nøye vurdering har vi kommet til at ordet Amnesti ikke kommer på tale å bruke. Tono kommer ikke til å kreve vederlag med tilbakevirkende kraft dersom noen innrømmer bruk/søker tillatelse/returnerer ja-skjema etter 31.12.05.», heter det i mailen.

Microfon bruker ikke ordet amnesti i brevet (det gjør de derimot på sine nettsider), men prinsippet er klart: Ved å sende inn skjemaet skulle man slippe å betale vederlag for tidligere år man ikke har rapportert inn.

Har ansvaret for purring

Samarbeidet mellom Microfon og Tono er nå brutt, men Microfon har fremdeles ansvaret for å purre på de bedriftene som velger å ikke sende inn skjemaet.

- Vi sendte en mail til Microfon 4. januar der vi sier at ordlyden i en
purring skal godkjennes av Tono,men de svarer oss ikke. Derfor instruerer vi nå Microfon om ikke å sende purringer til potensielle kunder, sier Strøm.

- Hva vil du si til bedrifter som nå vurderer hva de skal gjøre med dette skjemaet?

- Vår intensjon var det var vårt brev, og ikke Microfons, som skulle gå ut til kundene. Vi beklager hvis noen følte seg truet av et brev vi ikke hadde rådighet over.

- Er det fortsatt slik at bedrifter må betale hvis de har over 50 ansatte og tillater musikklytting?

- Dette brevet ble i all hovedsak ikke sendt ut til bedrifter med mer enn 50 ansatte. Uansett er det brevets form som har skapt mest støy, mener Strøm.

Tok æren

Det har ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med daglig leder Stein Morten Mortensen i formiddag, men i et intervju med oss onsdag fortalte han at amnesti-ideen var hans.

- Ja, jeg må vel ta litt av æren for dette. Det jeg er mest stolt av, er at vi fikk med Tono på en amnesti-tankegang, uttalte Mortensen.

I artikkelen vår kom det også fram at Microfon hadde inngått en lukrativ provisjonsavtale med Tono, der det het at Mortensens firma skulle ha 50 prosent av vederlaget bedriftene betalte inn det første året.

- Det kan være mange grunner til at bedrifter ikke har betalt tidligere - komplekst regelverk, nye regler som kommer til og så videre. Å ha et proaktivt forhold til kunden var en innfallsvinkel som Tono mente var spennende, hevdet Mortensen.

Les også:

•
Bryter millionavtale

• Blir millionær med Tono

• Ikke rapporter til Tono nå

• Må man betale for å høre musikk på jobben?

MISFORNØYD: Administrerende direktør Cato Strøm beklager at mange kunder har latt seg provosere av brevet som ble sendt ut av Microfon.