PRIDE-PARADE I DAG: Når Oslo Pride-paraden i dag toger gjennom hovedstadens gater, er det en feiring av frihet og kjærlighet som fortsatt er kuet, truet og ofte direkte livsfarlig. Foto: AFP
PRIDE-PARADE I DAG: Når Oslo Pride-paraden i dag toger gjennom hovedstadens gater, er det en feiring av frihet og kjærlighet som fortsatt er kuet, truet og ofte direkte livsfarlig. Foto: AFPVis mer

Undertrykkelse på grunn av seksuell legning er avskyelig

Dagbladet kler seg i regnbuefarger.

Meninger

Dagbladets logo er denne helga kledd i regnbuefarger. Det er ikke en tom symbolhandling. Når Oslo Pride-paraden i dag toger gjennom hovedstadens gater, er det en feiring av frihet og kjærlighet som fortsatt er kuet, truet og ofte direkte livsfarlig.

Under angrepet på klubben «Pulse» i Orlando 12. juni, ble 49 mennesker drept i et flere timer langt dødsraid. Angriperen var en solo-terrorist, men sverget troskap til IS under drapsraidet. Det var et ekstremt og komplisert utslag av homo-hat, men islams forhold til homofili har siden vært gjenstand for betimelig debatt. De undertrykkende holdningene til skeive er likevel så utbredt at vi like gjerne kan begynne i et annet hjørne. Vi kan sitere nåværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs tale på Frp-landsmøtet i 2009: «Jeg er stolt av å tilhøre et parti som sa nei til den nye ekteskapsloven. En ekteskapslov som opphever biologien (...) Det er ikke sånn at høst kommer etter vinter, selv om politikerne vedtar det. (...) Ekteskapet, det er mellom mann og kvinne.»

Hun høres ut som en av de KrF-erne som de siste dagene har meldt seg i protest fordi Knut Arild Hareide skal delta i dagens Pride-parade. De tilhører de som tror kristen nestekjærlighet egentlig skrives «nestenkjærlighet». Forkjellsbehandling ut fra en religiøs begrunnelse er et trosspørsmål, men vi nøler ikke med å slå fast at det er en ødeleggende kraft i vårt samfunn. Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen på Grønland, har tidligere gjort det klart at homofili er synd og bør kureres. Etter angrepet i Orlando vil han ikke gå med på at «tragiske hendelser som denne skal misbrukes av aktivister til å påtvinge sin agenda på muslimer». Lege og skribent Usman Rana har skrevet boka «Norsk islam», i følge ham et forsøk på å etablere en liberal mellomposison, men sier i lanseringsintervjuet: «Hvis homoseksuelle handlinger skulle tillates... Da utvanner vi islam. Da mister islam troverdighet.»

Det er ikke vanskelig å forstå at det knapt finnes homofile muslimer i Norge som står fram offentlig med sin legning.

Internasjonalt er forfølgelse og trakassering av LHBT-personer et enormt problem. I Russland er det vedtatt lov som forbyr offentlig informasjon om homofili, biseksualitet og transseksualitet. Mange steder går det i feil retning, men heldigvis ikke overalt. Storbritannia og USA i løpet av de tre siste årene slått fast at likekjønnede ekteskap er lovlig. Det eneste positive som har kommet ut av angrepet i Orlando, er at det kan ha tydeliggjort LHBT-rettigheter som en gjerdestolpe i et liberalt samfunn.

Undertrykkelse på grunn av seksuell legning er avskyelig. Grunnleggende menneskerettigheter krever kontinuerlig oppmerksomhet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.