Underveis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KORTFILM: Kortfilmfestivalen i Grimstad, som åpner i disse dager, er ikke bare arenaen der de kommende størrelsene i norsk film prøver seg ut i det lille formatet. Den er også et av de viktigste visningsstedene for ny dokumentarfilm. I år er et helt seminar viet en film som ikke er ferdig, det dreier seg altså om et work-in-progress-seminar om et tema som bokstavelig talt er under utvikling.

LINE HALVORSEN er regissøren bak den prisbelønte dokumentaren «Et steinkast unna» (2003), om tre palestinske gutters hverdag på Vestbredden, der Halvorsen jobbet i to år som frilansjournalist. Filmen som nå er underveis heter «USA vs. Al-Arian» og har også sine røtter i Midt-Østen. Den dokumenterer en sak som føres under USAs nye terrorlov, den såkalte Patriot Act. Den er høyt profilert i USA og belyser på en glimrende måte hva som er skjedd med borgernes rettssikkerhet i panikkstemningen etter terroranslagene 11. september 2001.

SAMI AL-ARIAN er palestiner, født i Kuwait og bosatt i USA de siste 31 åra. Han er gift og har fem barn som alle er amerikanske statsborgere. Fram til 2002 var Al-Arian ansatt som professor i datateknologi ved University of South Florida. Men FBI har lenge hatt ham under oppsikt på grunn av Israel-kritiske artikler i Florida-pressen. I februar 2003 ble han arrestert, i henhold til den nye Patriot Act, anklaget blant annet for å ha gitt økonomisk støtte til en palestinsk terrorgruppe. Han ble sittende bortimot tre år i fengsel før domstolen i Tampa, Florida kjente ham ikke skyldig. Men han ble ikke satt fri. Myndighetene ville prøve saken på nytt fordi juryen ikke var enstemmig for frifinnelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer