Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Underveis

KORTFILM: Kortfilmfestivalen i Grimstad, som åpner i disse dager, er ikke bare arenaen der de kommende størrelsene i norsk film prøver seg ut i det lille formatet. Den er også et av de viktigste visningsstedene for ny dokumentarfilm. I år er et helt seminar viet en film som ikke er ferdig, det dreier seg altså om et work-in-progress-seminar om et tema som bokstavelig talt er under utvikling.

LINE HALVORSEN er regissøren bak den prisbelønte dokumentaren «Et steinkast unna» (2003), om tre palestinske gutters hverdag på Vestbredden, der Halvorsen jobbet i to år som frilansjournalist. Filmen som nå er underveis heter «USA vs. Al-Arian» og har også sine røtter i Midt-Østen. Den dokumenterer en sak som føres under USAs nye terrorlov, den såkalte Patriot Act. Den er høyt profilert i USA og belyser på en glimrende måte hva som er skjedd med borgernes rettssikkerhet i panikkstemningen etter terroranslagene 11. september 2001.

SAMI AL-ARIAN er palestiner, født i Kuwait og bosatt i USA de siste 31 åra. Han er gift og har fem barn som alle er amerikanske statsborgere. Fram til 2002 var Al-Arian ansatt som professor i datateknologi ved University of South Florida. Men FBI har lenge hatt ham under oppsikt på grunn av Israel-kritiske artikler i Florida-pressen. I februar 2003 ble han arrestert, i henhold til den nye Patriot Act, anklaget blant annet for å ha gitt økonomisk støtte til en palestinsk terrorgruppe. Han ble sittende bortimot tre år i fengsel før domstolen i Tampa, Florida kjente ham ikke skyldig. Men han ble ikke satt fri. Myndighetene ville prøve saken på nytt fordi juryen ikke var enstemmig for frifinnelse.

NYTT I SAKEN nå er at Al-Arian har inngått en slags «forlik» med sine anklagere som innebærer at han blir løslatt og deportert til et annet land. Så mye for de amerikanske frihetsidealene. Midt i denne nervepirrende prosessen har norske Line Halvorsen stått med sitt kamerateam. Hun har fulgt den terrormistenkte og hans familie på nært hold i mer enn ett år. I Grimstad skal hun fortelle om erfaringer fra det politiske klimaet i USA og dessuten vise klipp fra filmen som ikke uten videre vil få en «happy ending». Historien er stadig in progress .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling