Anmeldelse: Karpe på Kroa i Bø

Underveldende fra Karpe

Rapduoen lager fortsatt fest, men har gjort det vanskelig for seg selv.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Karpe er blant norsk raps veteraner, er de som klassens trassige tenåring: Du vet, han som alltid skal gjøre ting litt annerledes enn oss andre. For drøye to uker siden viste de langfingeren til all strømmelogikk med «SAS PLUS / SAS PUSSY», en halvtimes lang «låt». Eventuelt 17 spor sydd sammen til et musikalsk lappeteppe, eller «rap-hørespill» som gruppa selv har kalt prosjektet.

Karpe

Hvor: Kroa i Bø
Tilskuere: 650 (utsolgt)

«Noe underveldende i lys av tidligere megaprestasjoner.»
Se alle anmeldelser

Hvordan løser Karpe «SAS PLUS / SAS PUSSY» live? Lørdagens turnéstart i Bø i Telemark var første mulighet til å finne svaret, etter at rapperne har hatt konsertpause siden innspurten av det enorme «Heisann Montebello»-prosjektet i 2017.

Undertegnede så en av de tre utsolgte Spektrum-konsertene i Oslo den våren, der Karpe leverte et mildt sagt storslått show. Det var godt over ti ganger flere publikummere i Spektrum enn det var på Kroa i Bø lørdag kveld.

Intim setting

På den ene siden føles det veldig eksklusivt å se Norges største rapgruppe i en så intim setting. Karpe selv står på en scene midt i rommet, med publikum på alle kanter, mens bandet og DJ-en er fordelt på tre plattformer langs veggene.

Det er ingen tvil om at Karpe får valuta for sceneriggen i form av nær publikumskontakt. Hylinga Chirag og Magdi høster når de entrer scenen, er så høyfrekvent at hundene i Bø risikerer hørselsproblemer.

På den andre siden føles det underveldende å se et så nakent show, med «Heisann Spektrum» friskt i minne. I 2017 bød Karpe på basseng på scenen, dansere, grisemasker og teatralske effekter. I 2019 er det «bare» Chirag og Magdi, iført fly-inspirert tilbehør på overkroppen, pluss band og DJ. Og 19-åringen Isah, som løfter showet. Han skal vi komme tilbake til.

Framstår litt usikre

Karpe starter konserten med åpningslåtene fra deres nyeste utgivelse: «SAS PUSSY», «ZALIL» og «§ 393». Til tross for det «vrange» albumformatet, er det ingen tvil om at låtene har fått feste hos det unge studentpublikummet, som gir Chirag og Magdi god drahjelp på sangfronten.

Duoen fortsetter med «Rett i foret», «Hvite menn som pusher 50» og «Hus/hotell/slott brenner» fra «Heisann Montebello», i tapninger som legger seg tett på plateversjonen.

Karpe, og kanskje særlig Chirag, framstår litt usikre i starten. Dette kan trolig tilskrives at duoen ikke har «sett mennesker» på to år, som de selv sier fra scenen, men har vært i studiohula og jobbet med ny musikk. Det skal helt sikkert ta seg opp i løpet av de 35 konsertene de har foran seg i vår og sommer, der rapperne skal besøke alt fra Moss til Trondheim via Bergen, Berlin og Bodø - blant annet.

Men et så nedstrippet konsertformat fordrer konstant høyt energinivå fra hovedpersonene, som er «på utstilling» fra alle kanter.

KARPE: Med sin nye scenerigg er Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel omgitt av publikum på alle kanter. Foto: Per-Åge Eriksen
KARPE: Med sin nye scenerigg er Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel omgitt av publikum på alle kanter. Foto: Per-Åge Eriksen Vis mer

Isah løfter konserten

Karpe fortsetter med «jeg bruker ikke kondom» og «jeg er lei meg» fra Unge Ferrari- og Arif-samarbeidet MARS, og ferske «MOSCOT & DIOR», før de skrur tida tilbake til 2012 med en sjarmerende akustisk versjon av «Spis din syvende sans». Her blir Chirag nesten overdøvet av publikum, og henter i kjent stil en av dem opp på scenen for å gjøre andre vers i tospann.

Konserten blir virkelig interessant når 19-årige Isah dukker opp på en av sceneplattformene. Rnb-talentet fra Stavanger er bidragsyter på «SAS PLUS / SAS PUSSY», og løfter også Karpe live med sine mjuke autotunede stemme og sjarmerende framtoning. Og: La meg få slike dansemoves i mitt neste liv, plis.

I samspillet med Isah er det akkurat som om Karpe får ny energi. «LOCK N' LOAD», «BLOD, HOMIE» og «SYREANGREP» er alle rå live. Sammen med «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» og remixen av Arifs «Sulten» utgjør de en killer finalerunde, før sakrale «DODI I EN HOODIE» avslutter konserten.

Gøy på landet

Oppsummert: Karpe er superproffe. Bandet er tight. Chirag og Magdi er bunnsolide rappere - og synger stort sett pent! Det er kanskje urettferdig å sammenlikne lørdagens konsert med «Heisann Spektrum». Samtidig skjer ikke deres nye prosjekt i et vakuum.

Konserten på Kroa oppleves noe underveldende i lys av tidligere megaprestasjoner, men for all del: Karpe kan utvilsomt skape fest. Det var, som publikum sang etter endt konsert, «gøy på landet».

Og gøyere skal det nok bli etter hvert som Karpe blir varmere i trøya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer