KOMMENTARER

Undrenes tid

Jan Wiese, forfatteren av «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede», er død.

DØDE LØRDAG: Jan Wiese gjorde inntrykk på flere generasjoner lesere med «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede. Foto: Thorbjørn Grønning.
DØDE LØRDAG: Jan Wiese gjorde inntrykk på flere generasjoner lesere med «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede. Foto: Thorbjørn Grønning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jan Wiese var en samvittighetsfull forlagsmann, som i mange år satt trygt i direktørstolen i Cappelen forlag. Men når nyheten om hans død lørdag kveld, i en alder av 86, blir møtt med slikt vemod hos så mange, var det på grunn av romanen han skrev etter at han gikk av med pensjon: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede».

Den har hatt et underlig fast grep om nervetrådene til sine tallrike lesere siden den utkom i 1990. Mange har hatt lyst til å lese den igjen, mange har kviet seg for nettopp dét, kanskje i frykt for å ødelegge den uforutsette og voldsomme emosjonelle reaksjonen de hadde da de leste den første gang.

Bokens kontrast merkes allerede i tittelen, som er både gåtefull og nesten sjenerende nærgående. Det er som om den forteller deg allerede at dette er noe du må hengi deg til. «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» brukte senmiddelalderens religiøse mysterier til å skape ny, eggende mystikk, lenge før Dan Brown gjorde samme estetiske univers til kommersiell kitsch.

En bibliotekar i Vatikanet forteller om konen sin, en kvinne han syntes var altfor vakker for ham. Det ligger et uhellsvangert skjær over gjengivelsen, det antydes at det ikke har endt godt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer