LEDER

Farida-saken

UNE har ikke lenger troverdighet

Dagbladet mener: Regjeringen må skjønne at Unes håndtering skader asylpolitikkens legitimitet.

VANT OG TAPTE: Utlendingsmyndighetene tapte så det sang i Høyesterett, men dommen får ingen betydning for Farida og familien hennes. Une har bestemt at Farida uansett ikke får komme tilbake til Dokka. Foto: Privat.
VANT OG TAPTE: Utlendingsmyndighetene tapte så det sang i Høyesterett, men dommen får ingen betydning for Farida og familien hennes. Une har bestemt at Farida uansett ikke får komme tilbake til Dokka. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det som stikker norske utlendingsmyndigheter? I sak etter sak viser de en firkantet nidkjærhet der det er rom for fleksibilitet og raushet. De lar aldri nåde gå for rett, men forfølger saker til siste instans, selv når utfallet er gitt; en praksis som særlig rammer unge barn som får livet sitt satt på vent. Den forunderlige beslutningen i Farida-saken er langt i fra den eneste som gjennom åra med Une er møtt med seriøse protester fra faglig hold, men nemnda synes å være immun mot kritikk, selv når den blir irettesatt av landets fremste jurister.

Før helga besluttet en enslig nemndleder i Utlendingsnemnda (Une) at Farida og familien hennes likevel ikke får komme til Norge. Avslaget er oppsiktsvekkende urimelig av flere grunner. Une er dømt for saksbehandlingsfeil i tre rettsinstanser, sist i Høyesterett, som slo fast at Farida og familien er fratatt flyktningstatus på feil grunnlag. Une har altså lidd et alvorlig nederlag helt til topps i det norske rettssystemet. Så hva gjør Une? Beklager nemnda feilen som har kostet en forfulgt familie dyrt? Neida, Une fastholder tvert imot at familien ikke får opphold i Norge. Etter tre år og tre domstoler som sier at Une har gjort familien urett, står Une likevel på sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer