Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

UNE vil kaste ut regissør fordi han «ikke har nok erfaring», men filmen er mer enn bra nok for NRK

Regissør Mohamed Jabaly kjemper videre, og nyter stadig større suksess med dokumentaren «Ambulance».

FILMSKAPER: Den ettertraktede dokumentarfilmskaperen Mohamed Jabaly bor, arbeider og skatter i Tromsø kommune, men Utlendingsnemnda hevder at han ikke har nok filmkompetanse til å oppholde seg i landet. Foto: ambulancegazafilm.com
FILMSKAPER: Den ettertraktede dokumentarfilmskaperen Mohamed Jabaly bor, arbeider og skatter i Tromsø kommune, men Utlendingsnemnda hevder at han ikke har nok filmkompetanse til å oppholde seg i landet. Foto: ambulancegazafilm.com Vis mer

(Dagbladet): - Det er veldig bra at NRK viser dokumentaren min. Det bekrefter at jeg er en regissør som er flink nok til å få filmen min sendt på norsk tv, sier Mohamed Jabaly til Dagbladet.

«Ødelagte kropper, vettskremte familier og en konstant fare for plutselig død. Slik ser virkeligheten ut for Mohamed Jabaly sommeren 2014. Han er en ung mann og filmskaper fra Gaza, som blir med et ambulansemannskap idet krigen nærmer seg. Dette er hans historie», skriver NRK i omtalen av regissør Mohamed Jabalys film «The Ambulance».

Drama i kulissene

Den vises på NRK 2 mandag, men i filmkulissene pågår det dramatikk.

Tromsø-bosatte Jabaly er vedtatt utvist fra Norge av Utlendingsdirektoratet og seinere Utlendingsnemnda for grunner filmmiljøet mener er hårreisende.

Dagbladet omtalte Jabalys kamp for arbeidstillatelse rett før jul i fjor. UDI og UNE mener at filmskaperen og ikke har tilstrekkelig utdanning, erfaring og kompetanse til å arbeide som regissør i Norge, noe Jabaly har gjort siden 2014 etter en offisiell invitasjon fra Tromsø kommune.

Over tusen støtteerklæringer

Etter massiv motstand, advokathjelp og sterkt, lokalt engasjement fra nettverk og filmmiljø i Tromsø og Norge, ble fristen for hjemreise utsatt, i utgangspunktet til 30. desember 2016, seinere på ubestemt tid.

En underskriftskampanje er hittil signert av 1058 personer, og blant annet har «Nobel»-regissør Per Olav Sørensen gått ut og forsvart Jabaly.

- Jeg vil gjerne informere norske myndigheter om at jeg heller ikke har utdannelse som gjør at jeg kan kalle meg regissør, uttalte den profilerte skaperen av NRK-seriene «Nobel», «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren», Per Olav Sørensen til Dagbladet.

- Heldigvis har jeg likevel kunnet utføre jobben min både i Norge og internasjonalt. Men papirene har jeg ikke, og jeg kommer heller aldri til å få dem, fortsatte han.

Utvikling i saken

Nå ser det imidlertid ut til saken utvikler seg. Etter at UNE ble kritisert for ikke å henvende seg til relevante faginstanser i arbeidet med saken til Jabaly, har de gjort en helomvending.

ETTERSPURT: I dokumentaren «Ambulance» følger Mohamed Jabaly en ambulanse gjennom gatene i Gaza under bombingen i 2014. 
ETTERSPURT: I dokumentaren «Ambulance» følger Mohamed Jabaly en ambulanse gjennom gatene i Gaza under bombingen i 2014.  Vis mer

17. januar sendte fagforeningen Norske Filmregissører inn et svarbrev til UNE som på sin side lurte på hva slags kompetansekrav det er for filmregissører i Norge, hva arbeidet som filmregissør innebærer, og hva slags arbeidsoppgaver en regissør har.

Mohamed Jabaly er medlem av Norske Filmregissører (NFR).

Regissør med sikkerhet

Utover å svare utfyllende på spørsmålene i brevet, som Dagbladet har fått tilgang til, forteller forbundsleder Marianne Kleven at «NFR har gjennom søknaden fra Mohamed Jabaly vurdert hans kvalifikasjoner som regissør på samme måte som vi vurderer andre søkere og kan med sikkerhet si at han kvalifiserer for arbeidet som filmregissør.»

UNE har tidligere opplyst overfor Dagbladet at vedtaket om utkastelse bunner i at arbeidserfaringen Jabaly besitter, ikke tilsvarer en bachelorgrad eller en fagutdanning.

- Ikke nok erfaring

UNE var ikke tilgjengelig for kommentar søndag, men har tidligere uttalt seg til Dagbladet om saken:

- Det UNE har vurdert, er om han kan få tillatelse som faglært arbeidstaker fordi det er det han har søkt om. Dette regelverket er politisk bestemt og det er spesifikke krav som må være oppfylt før UNE kan innvilge en slik tillatelse, har seksjonssjef Mats Risbakken sagt til Dagbladet.

- UNE har ikke konkludert med at Jabaly ikke er regissør. Det har vi ikke grunnlag for å vurdere. UNE har skrevet i vedtaket at han framstår som en ressurs i det nordnorske filmmiljøet i tillegg til å være en anerkjent regissør innen sitt fagfelt, men at hans arbeidserfaring ikke når opp til de strenge kravene i regelverket, sa Risbakken.

Får ikke reise ut

Det var etter et kortere filmopphold i Tromsø høsten 2014 det hele startet. Jabaly skulle etter planen returnere til hjemlandet Palestina, men på grunn av bombingen ble grensa mellom Gaza og Egypt stengt, noe som gjorde det umulig for ham å reise hjem.

Siden den gang har han levd på kunstnervisum og skaffet seg et nettverk i byen. Samtidig har han altså ferdigstilt Gaza-dokumentaren «Ambulance». En film med millionbudsjett, og støtte fra Norges Filminstitutt (NFI), Danmarks Radio, NRK, Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

«Ambulance» har også skaffet Jabaly invitasjoner og godord fra flere toneangivende europeiske filmfestivaler, men han er nå forhindret i å promotere filmen i utlandet, så lenge UNE behandler saken hans, får Dagbladet opplyst av Norske filmregissører.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling