DEBATT

Utlendingsnemnda:

UNE vokter rettssikkerheten

Det Humlen ikke opplyser, er at han selv har ført rettssaker mot UNEs vedtak der den aktuelle konvensjonen var et tema – uten å få medhold av domstolene.

FØLGER REGLENE: Jeg kan forsikre at UNE som klageorgan følger internasjonale forpliktelser som Norge er bundet av, skriver Ketil Larsen i UNE. Foto: NTB Scanpix
FØLGER REGLENE: Jeg kan forsikre at UNE som klageorgan følger internasjonale forpliktelser som Norge er bundet av, skriver Ketil Larsen i UNE. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 31. august går advokat Arild Humlen hardt ut mot Utlendingsnemnda (UNE). Med bred penn maler Humlen et bilde av et UNE som er på kollisjon med grunnleggende rettsstatsprinsipper. Ifølge Humlen ser UNE bort fra gjeldende internasjonale rettsforpliktelser, fordi vi selv mener at disse ikke gjelder vår virksomhet.

UNE er klageorganet for dem som får avslag av Utlendingsdirektoratet (UDI). Som klageorgan kan jeg forsikre at UNE står opp for rettssikkerheten, og at vi følger internasjonale forpliktelser som Norge er bundet av. I kronikken er Humlen særlig opptatt av en europeisk konvensjon om gjensidig likestilling av borgere – som både Norge og Tyrkia er tilsluttet. Humlen mener at UDI og UNE treffer vedtak om tilbakekall eller utvisning mot tyrkiske borgere som er i strid med denne konvensjonen.

I en rettskraftig dom fra 2017 avviste Borgarting lagmannsrett Humlens innvendinger om at UNEs vedtak var i strid med konvensjonen. Lagmannsretten kom til at konvensjonen ikke gir enkeltpersoner rettigheter. Høyesterett tillot ikke anken fremmet.

Humlen fikk heller ikke medhold i en annen sak som foreløpig bare er avgjort av Oslo tingrett, og hvor Humlen har anket til lagmannsretten. Tingretten tok i den saken ikke stilling til om individer kan påberope seg rettigheter etter konvensjonen, da de mente at UNEs vedtak var gyldig uansett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer