DEBATT

Farida-saken:

UNEs forakt for det norske rettssystemet

Farida-saken handler om mer enn Farida og familien. Den handler om vår grunnlov, om rettsstaten og om maktfordeling.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fredag 4. mai 2018 kom UNEs siste vedtak i Farida-saken: En nemndleder finner ikke noe rettslig grunnlag for å gi familien tilbake oppholdstillatelsen i Norge, til tross for at tre rettsinstanser har kjent UNEs utsendelsesvedtak ugyldig.

Ett av punktene som UNE ble felt på i lagmannsretten er den manglende sikkerhetsvurderingen for utsendelsen. I dommen fra lagmannsretten står det: «Ved vurderingen av tilbakekall skal det imidlertid skje en vurdering av alle forholdene som på selvstendig grunnlag begrunnet tillatelsen. Dette er ikke gjort i denne saken (...) Vedtaket er dermed basert på feil rettsanvendelse på dette punktet.»

Sikkerhetsvurderingen fra UNE var mangelfull, og lagmannsretten tok stilling til dette som en del av domsavsigelsen.

Videre sier dommen fra Høyesterett følgende om sikkerhetsvurderingen: «UNE tok ikke stilling til om disse vilkårene var oppfylt. Det gjorde imidlertid lagmannsretten, som kom til at vilkårene ikke var det. I den forbindelse oppstilte lagmannsretten krav om at det måtte ha skjedd "en vesentlig og stabil endring" i sikkerhetssituasjonen i Jaghuri-distriktet (…) 2011, til de ble returnert i 2015.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer