UNEs omgåelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASYLSØKERE MED HIV: I Dagbladet 2. nov. svarer direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda på min kritikk av stornemndas svært alvorlige innstramning for hiv-positive asylsøkere. Stornemnda tok utgangspunkt i asylsøknaden til en hiv-positiv kvinne fra Kamerun. I Kamerun har mindre enn en fjerdedel av de hiv-positive råd til behandling. Kvinnen det er snakk om kommer fra en klart ressurssvak bakgrunn, og har blant annet måttet arbeide i Norge for å ta seg av familie i hjemlandet. Det synes dermed lite trolig at hun ved en retur til Kamerun vil befinne seg i gruppen som oppnår behandling. Med mindre hun er heldigere enn statistikken indikerer, har hun ikke mer enn ca. to år igjen å leve.

Sjeggestads påstand om at «Hiv-positive asylsøkere sendes ikke tilbake til hjemlandet dersom dette vil medføre en snarlig død» er derfor feil. Når norske myndigheter heretter vil sende tilbake mennesker som statistisk sett i flertallet av tilfellene ikke vil få tilgang på behandling, vil statistisk sett flertallet dø, noen i løpet av relativt kort tid. Man kan sammenstille Sjeggestads påstand her med hans omtale senere i innlegget av at en hiv-positiv kan returneres «også når det ikke foreligger noen garanti for at akkurat denne pasienten faktisk vil få behandling». Å si at man ikke har garantier mot det statistisk mest sannsynlige utfallet, grenser til en uredelig fremstilling av saksforholdet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer