Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

UNEstendig og PR-kåt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOMALIA-RETUR: En meningsutveksling mellom UNE-direktør Terje Sjeggestad og meg er i gang. Jeg tror vi begge bør ta to skritt tilbake, trekke pusten og begynne på nytt:Til Dagbladet har jeg uttalt at det er uanstendig å si at en av de tvangshjemsendte somaliere faktisk insisterte på å bli hjemsendt. Han ønsket nemlig for sitt bare liv å få bli i Norge. Det synspunktet står jeg fast på.

JEG BURDE antagelig ha gjort som Terje Sjeggestad sa han hadde forventet, da han ringte til meg i forrige uke: Sjekket hva som faktisk ble sagt på pressekonferansen, fremfor å kommentere Dagblad-journalistens gjengivelse. Nå kom saken på trykk med den i overkant spissformulerte overskriften «Uanstendig av Sjeggestad». Jeg beklager at jeg ikke opptrådte så forsiktig som man kanskje bør, i omgangen med bladfyker i tabloide middagsaviser.Det er helt sikkert også riktig som Sjeggestad skriver at han på pressekonferansen ikke nevnte navn eller hvem som var somalierens advokat. Men, Terje Sjeggestad, jeg har snakket med journalisten etterpå, slik som vi ble enige om. Han bekreftet at du til ham sa at det var snakk om den somalieren med den spesielle klanstilhørigheten. Jeg slapp dermed heldig fra min uforsiktighet, karakteristikken rammet en uttalelse som gjaldt min klient.Det er altså «Ali» fra Somalia vi snakker om.

DU GJENGIR en telefonsamtale du og jeg har hatt. Det var du som ringte til meg, og det du skriver om hva som ble sagt er riktig nok. Jeg har vel ingen grunn til å føle meg beklemte over å lese i avisen hva du og jeg snakket om på telefon. Men jeg sa også at jeg vedsto meg at det er uanstendig å utlegge min klient slik at han insisterte på å bli tvangssendt hjem. Jeg tenkte meg ikke at du ville reagere med vantro på at jeg har skrevet i Dagbladet at det var «endimensjonalt, om ikke uanstendig» å si at han ba om å bli sendt hjem. Det beklager jeg.La meg gjøre ennå et tilbaketog: Det er vel ikke riktig å skrive at utlendingsmyndigheten bygger sine vurderinger på stort sett anonyme kilder. Det er bare det at mange av kildene ikke er åpne og vanskelig eller umulig kan etterprøves. For dårlig presisjonsnivå, Helge Hjort!

DU LIKER IKKE det jeg skriver. Det er greit. Du mener det er galt. Jeg er uenig, det kan vi drøfte en annen gang. Men er det så ille at jeg er grenseløst uanstendig, pr-kåt og egeninteressert?Terje Sjeggestad er en uredd og uvanlig byråkrat som gjerne går på barrikadene. Det har jeg sansen for at en byråkrat gjør. Han har også en utsatt posisjon, jeg bør ha forståelse for at det bør være en viss terskel for å fyre løs mot Utlendingsnemndas leder. Men samtidig er han kanskje en anelse for stridslysten, meningsutvekslinger trekkes for mye opp og tværes for mye ut. Jeg vil gjerne ha et godt forhold til min gamle studiekamerat og Juss-Buss-kollega Terje Sjeggestad, selv om jeg synes han lot seg friste til en vel tabloid og unødvendig uttalelse, som faktisk gjaldt min klient og hans angivelig frivillige retur til Somalia.Skal vi si det står 1-1, Terje Sjeggestad?