Ung homofobi

Abo gjør alt for kompisene sine. Men hvis en kamerat forteller at han er homo, er han ikke lenger Abos venn.

Møt ti ungdommer hver dag på Hva skjer\'a?

-  En homse kan ha bra klesstil eller gjøre noe bra. Det er jo ikke sånn at hvis vi ser en homofil, så har vi lyst til «å drepe» ham. Vi kaster oss ikke over homofile, liksom. Men jeg vil ikke at noen av mine venner og slektninger skal være homser, sier Abo.

-  Tenk deg, to gutter som kysser med hårvekst og hele pakka. Det er stygt, sier bestekompisen Olumide (16).

Gjengen fra Holmlia koser seg fredag på snackbar på Grønland. Guttene og jentene spiser, prater, fleiper og ler. Alle er klin edru.

Dagbladet intervjuer Abo og stiller ham et av de faste spørsmålene i ungdomsserien: «Hvis bestevennen din forteller at han er homofil, hva sier du da?»

-  Jeg gir ham mye kjeft. Jeg slår ham og sier at hvis han ikke blir vanlig, så er vennskapet over, svarer Abo.

Provoserer

-  Det er måten de oppfører seg på, veldig feminint. Når en mann prøver å være som en kvinne, provoserer det. Det er ekkelt, sier Abo. Olumide og Niyi er enige.

-  Du er jo mot rasisme, hva er forskjellen?

-  Rasisme og homofili er helt forskjellig. Rasisme er at man dømmes bare på grunn av hudfarge og kultur. Men homofili er noe man velger, sier Abo.

-  Kjempeekkelt. Men mange homser har veldig sharp klesstil, sier Olumide.

-  Hvorfor laget Gud Adam og Eva? To kjønn. Det skal jo være slik at menn og kvinner skal gifte seg. Det sier religionen, sier Abo.

Fotballgutt

Abo drømmer om å bli advokat, eller fotballproff. Han spiller på Skeids juniorlag. Han og kompisene er fra Holmlia. Flere av gutta har kjent hverandre hele livet.

-  Kjenner dere virkelig ingen unge homofile?

-  Nei. Jo, forresten ... Løpetrener\'n på laget fjor. Jeg synes faktisk han var ganske snill, jeg, sier Abo som er en av mange, unge gutter i Oslo med negative holdninger til homofili.

-  Jeg har ingen homofile kompiser, det er poenget.

-  Hva med lesbiske jenter?

-  Lesbiske jenter? Hva skal jeg si? Jo, he-he, det er jo ikke like stygt.

KLIN EDRU: Abo (f.v.), Olumide og Niyi fra Holmlia koser seg på snackbar på Grønland. Alle er klin edru og enige om en ting: Homofile provoserer.