KOMMENTARER

Ung i ulvetider

2015-ungdommen virker som om de er gode på alt, bare ikke på opprør.

FLINKE OG SKIKKELIGE:  Har vi fått en ungdomsgenerasjon med en nesten oppsiktsvekkende modenhet, som ikke kaster bort tiden med å se for seg en annen verden, men som aksepterer både idealene i tiden og uroen de følger med seg - og jobber jevnt for å leve opp til dem? Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FLINKE OG SKIKKELIGE: Har vi fått en ungdomsgenerasjon med en nesten oppsiktsvekkende modenhet, som ikke kaster bort tiden med å se for seg en annen verden, men som aksepterer både idealene i tiden og uroen de følger med seg - og jobber jevnt for å leve opp til dem? Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje er ikke dette ei tid som skal forandres så mye som mestres. Nylig kom tallene fra Samordna opptak at avgangselevene i større grad enn før søker seg til helsefag og realfag, akkurat det styresmaktene vil de skal gjøre og der fast jobb etterpå er bombesikkert. For bare noen uker siden ble det kjent at videregående skoler har begynt å tilby trening i yoga og mindfulness for elever som strever med stress i hverdagen. En av fire får ikke sove om natta. De tenker på prøvene til uka, forteller de, og lurer på hvordan de skal klare dem. «Du vet, vi er generasjon kjedelig», sa bonusdatteren til en venninne av meg forleden, som en endefram forklaring på sin egen generasjon. «Vi bare trener og gjør lekser».

Det høres ut som en selvironisk beskrivelse på noe som vel egentlig er forbilledlig fornuftig. Men det virker jo som om det feier en rasjonell, langtidsplanleggende vind over landet. Når nye jusstudenter intervjues, sier langt flere enn før at de valgte studium på grunn av utsiktene til sikker inntekt. Middelaldrende journalister som for tjue år siden kravlet rundt under benkene på Tostrupkjelleren og byttelånte ektefeller, lytter forbløffet til hvordan avkom i russealder redegjør for planene for å få både villa og hytte i Hemsedal på lang sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.