Ung, kvinne og sulten

For nærmere 15 år siden skulle Vår Staude selge TV 2. Da var hun 26 år. Nå er det Mah-Rukh Alis (24) tur.

DA TV 2 MANDAG gikk på lufta med Nyhetskanalen, var 24-år gamle Mah-Rukh Ali og 30 år eldre Terje Svabø første par ut. Godt voksne menn pluss yngre damer er ikke noe nytt for TV 2. Helt siden oppstarten av kanalen, ser det ut til å ha vært et mønster. Unge, flinke kvinner og gamle erfarne menn.

- Du er akkurat det vi er på jakt etter. Du er ung, kvinne og sulten!!!, ble en tidligere ansatt her i Dagbladet fortalt da hun fikk jobb i TV 2 for et par år siden. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther har fortsatt i samme spor, ser det ut til. Av de ti ankerne i Nyhetskanalen er tre menn godt over femti, mens tre av kvinnene ikke er eldre enn 30.

DA TV 2 STARTET, var Vår Staude blant dem som figurerte som blikkfang i kanalens reklame for seg sjøl. Og så kom gubbene: Oddvar Stenstrøm, Pål T. Jørgensen - og ikke å forglemme Davy Wathne.

Unge kvinner fortsetter med rasende fart å innta nyhetsredaksjonene. De flinke og pene blir gjerne rekruttert til programlederjobber i tv-ruta. I et mastergradsprosjekt fra 2002 om sportsnyhetene skal TV 2 ha svart dette om kriteriene de ser etter hos studioverter: Eldre menn blir vurdert på grunnlag av deres troverdighet og unge, pene jenter på grunnlag av deres estetikk. Unge jenter får jobben før eldre kvinner dersom de begge er kvalifisert og ser bra ut ...

JEG VELGER Å TRO at dette var et flåsete svar. Men vi som har fulgt TV 2 både før og etter 2002 får våre antakelser bekreftet. Det er ingen kvinner på 45+ som er studioverter i TV 2. De er ikke frontfigurer i egne programmer, heller. Forklaringen er sannsynligvis enkel. Da TV 2 ble etablert, fikk ingen godt voksne kvinner tilbud om å jobbe i kanalen. Det samme har sannsynligvis også skjedd nå når Nyhetskanalen ble etablert.

Journalistyrket har først de siste 20 åra skutt fart som jobbvalg blant kvinner. Årsaken er enkel. Det var for eksempel ikke lett å kombinere en slik stilling med barn. Det var lange dager og turnusarbeid. Men i pakt med likestillingen er flere kvinner kommet til. Unge, velutdannede, helst uten barn, får innpass. Og kvinnelige nyhetsankere er en selvfølge. Men kommer det til debattprogrammer og analyser, dominerer mennene.

Som arbeidskraft er kvinner i media underrepresentert, men snart er forspranget til mennene innhentet. Flere kvinner enn menn meldte seg inn i Norsk Journalistlag i fjor. Og av totalt mer enn ni tusen medlemmer har kvinneandelen økt til 41,2 prosent.

NYHETSKANALEN HAR ambisjoner. Den skal følge tett de viktigste sakene i verden og Norge fra time til time. Presset på studiovertene er stort. Forbildet er CNN (Cable News Network), utviklet av mediemogulen Ted Turner.

 GAMLE MENN, UNGE KVINNER:  Terje Svabø og Mah-Rukh Ali er et av parene i Nyhetskanalen, der aldersforskjellen er stor. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN
GAMLE MENN, UNGE KVINNER: Terje Svabø og Mah-Rukh Ali er et av parene i Nyhetskanalen, der aldersforskjellen er stor. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN Vis mer

Men én ting var det ikke nødvendig å kopiere: At ankerparet skal være en grånende herre og noe som ser ut som hans andre eller tredje kone, for å sitere Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv.

STORSATSING: TV 2s Mak-Rukh Ali.