Ung, magisk - og Harry

Bøkene om Harry Potter, den foreldreløse gutten som begynner på trollmannsskole, er blitt oversatt til 25 språk. Nå foreligger den første boka i norsk oversettelse.

Joanne Rowling var alenemor og trygdet da hun skrev «Harry Potter og de vises sten». Boka ble mottatt med stor jubel av både små og store lesere, og nå trenger hun ikke gå på trygd for å forsørge sin lille datter.

Enkel historie

Det går altså an å treffe moderne lesere med en enkel, men fantasifull historie - myntet på barn fra ni år og oppover. Antakelig har det vært et utilfredsstilt behov for denne formen for eventyr, hvor virkelighet og fantasi, spenning og humor smelter sammen til et hele som kanskje ikke byr på noe nytt, men som likevel er overraskende og gir en positiv leseopplevelse.

Du får sympati med Harry Potter fra første kapittel. Da er han bitteliten, og blir foreldreløs når den onde trollmannen Voldemart prøver å utradere hele Potter-familien.

Vi treffer ham igjen ti år seinere, i huset til onkel Wiktor og tante Petunia Dumling i Søndre Syting i Surrey. Handlingen foregår med andre ord i vår verden, men bare så vidt. Det skjer merkeligere ting i Harry Potters England enn i Tony Blairs.

Slavetilværelse

Hos Dumlingene er Harry ikke-eksisterende, de er bare opptatt av sønnen Dudleif. Han er jevngammel med Harry, men bortskjemt, feit og dum. Harry lever i en slags slavetilværelse, og må bo i kottet under trappa, fordi Dudleif trenger to rom - ett til å sove i og ett til lekene sine. Men Dumlingene vet at Harry ikke er som andre, og prøver å gjemme brevene fra Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. For Harry er tatt opp som elev på landets fremste trolldomsskole - uten å ha søkt.

Når toget går til Galtvort fra spor ni og tre kvart på King's Cross, begynner også hovedhistorien. På skolen kommer Harry for alvor inn i en verden hvor trolldom er noe høyst virkelig. Her lærer han å bruke sine uante krefter, som hjelper ham i kampen mot den onde Voldemart - som fortsatt ikke har gitt opp å drepe ham.

Om ti år vil Harry Potter være like kjent og kjær som Roald Dahls populære barnebokhelter. J.K. Rowling og hennes bebrillede gutt kommer til å bli grunnleggende lesning for barn, og det er det bare å glede seg over.