Ung mann med ny vri på gamle tider

Are Kalvø (27) har ikke peiling på historie. Når han og Ragnar Hovland sammen skal oppsummere begivenhetene de siste tusen åra, kan hva som helst skje. For eksempel at Valgerd Svarstad Haugland dukker opp på Eidsvoll i 1814.

- Jeg regner med at vi kommer til å bli historiens svar på Jostein Gaarder, bare morsommere. Alle kommer til å få et nytt syn på historien etter dette, sier Are Kalvø.

Sammen med Ragnar Hovland har han skrevet revyen «Tusen år og like blid», som har premiere på Det Norske Teatret 15. januar neste år. Og Are venter seg en gedigen flopp.
- Det viktigste for oss er å være først. Alle andre kommer til å komme med sine oppsummeringer i 1999 og 2000, mens vi er klare i januar 1998. Det er beinhard konkurranse, skjønner du.

Det første skrittet

Det var nytilsatt teatersjef Vidar Sandem som ønsket Are og Ragnar velkommen inn i institusjonsteatret.

- Det rare var at jeg akkurat på den tida gikk rundt og tenkte at «revy, det kunne vært noe». Artig sammentreff, ikke sant?

Ragnar og Are kjente hverandre fra før, de hadde blant annet vært på turné med «Dei nye kapellanane» sammen.

- Det er jo stort å jobbe for et institusjonsteater, så vi tok oppdraget veldig alvorlig. Den første tida gikk med til å ha dårlig samvittighet for at vi ikke kom i gang. Men så fant vi på å ringe til Steffen Kverneland, og det var vi veldig fornøyd med. Da syntes vi liksom at vi var kommet mye nærmere målet.

Tegneren Steffen Kverneland, som for tida driver og amputerer klassikere i Dagbladet, har scenografien på revyen.

Nynorske dansere

Revyen handler om de viktigste begivenhetene som har funnet sted de siste tusen åra.

- Vi har ikke med sånne kjedelige ting, det må være litt action for at det skal bli revy. Vikingtida, for eksempel, der er det mye å hente.

Are skal selv spille, men vil ikke gå så langt som til å kalle seg skuespiller.
- Jeg er ganske god til å stå rett opp og ned på en scene og snakke. Dessuten har vi jo med ordentlige skuespillere også, som Cecilie A. Mosli, Ingrid Jørgensen, Kåre Johnny Enderud og Trond Høvik. Høvik er den eneste av oss som har fått Amanda foreløpig. Og så skal vi ha nynorske dansere, sier Are entusiastisk.