Ung stemme fra forstadsgettoen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Innvandrerromanen er blitt et sjangerbegrep. 22 år gamle Faîza Guène har skrevet en veldig god en. Så god at den – uten typiske bestselgerfakter – er oversatt til 26 språk, og omtales som «Den sanne stemme fra en tapt generasjon».

Den tapte generasjon er i denne sammenheng Paris` annengenerasjons nordafrikanske innvandrere. I boka møter vi 15 år gamle Doria som bor sammen med sin marokkanske mor i en fiktiv forstad utenfor Paris. En slik forstad som kunne blitt brent under innvandreropptøyene i fjor. Dorias far har reist hjem til Marokko for å få seg en sønn med en yngre kone. En liten «Muhammed» og ikke bare Doria som er jente og derfor ikke verd noen ting. Moren holder så vidt liv i de to ved å vaske på et sjusket hotell, og Doria går jevnlig til samtale hos en sosialarbeider som aldri har møtt «sånne som (dere) med bare ett barn i familien».

Macho-kultur

Fâiza Guène har selv vokst opp i en parisisk innvandrergetto med foreldre fra Algerie. Boka er skrevet med en 15-årings perspektiv. Doria har et tenåringskritisk blikk på det meste, i det som kunne vært en ren ungdomsroman. Det er den vel. Men i høyeste grad leseverdig også for et voksent publikum. Det gode er det doble perspektivet, som gjennomskuer både de liksom – medfølende sosialarbeiderne som vil sende henne på skiferie for at hun skal bli «fransk». Men også et macho-kulturelt Marokko der kvinner er null verd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer