KOMMENTARER

Ungarn sa nei til korstoget mot EU slik det er

Statsminister Viktor Orban tapte folkeavstemningen om flyktninger i Ungarn. Dermed er hans mandat for å utfordre EUs flyktningpolitikk svekket. 

VANT, MEN TAPTE: Ungarns nasjonalistiske statsminister Viktor Orban taler til sine tilhengere søndag kveld. Foto: NTB/Scanpix
VANT, MEN TAPTE: Ungarns nasjonalistiske statsminister Viktor Orban taler til sine tilhengere søndag kveld. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et overveldende flertall på 98 prosent av Ungarns velgere stemte nei til å ta imot de 1294 flyktningene som landet i prinsippet er pålagt å ta imot av den fordelingsnøkkelen som ble laget etter flyktningstrømmen mot Europa for et år siden. Men bare 43, 9 prosent av de samme velgerne gadd å stemme.

Det er langt færre enn de 50 prosentene som måtte ha stemt for at folkeavstemningen skulle vært gyldig. Og siden Orbans folkeavstemning aldri handlet om ja eller nei, men alltid handlet om hvor stor valgdeltakelse Orban ville klare å piske opp, ble søndagens folkeavstemning et nederlag for Orban.

Viktor Orban er en av de viktigste mot-kreftene i EU mot unionen slik den er. Han er en stemme som man også hørte under britenes folkeavstemning om brexit. Men for EU er Orban potensielt enda farligere. For Orban vil slett ikke ut av EU, til det får Ungarn for mye euro fra EUs ulike utviklingsfond.

Derfor vil Orban stå i spissen for en kulturell mot-revolusjon, og forandre EU innenfra. Han vil bygge ned det overnasjonale, og innføre nasjonalstatenes Europa, slik man gjerne vil i Visegrad-landene, som i tillegg til Ungarn består av Polen, Tsjekkia og Slovakia. At flyktningene er en brekkstang passer Ungarn godt. Landet har i mange hundre år sloss en nasjonal og kulturell overlevelseskamp, og mot de fleste odds overlevd, omringet som de er av slavere, germanere og latinere. Det ungarske nasjonsbyggingsprosjektet er av historiske grunner spesielt nasjonalistisk. Og Orban - som er en ungarsk sentrumspolitiker, og har et stort parti til høyre for seg - er på hjemmebane som nasjonalisten uten filter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer