Ungarsk erindringsreise

Overbevisende roman som fungerer på flere nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Morsportrett i litteraturen er nærmest som en egen sjanger å regne. Noe kategorisk kan man si at disse portrettene skildrer enten a) den følsomme moren eller b) den ufølsomme moren.

Toneangivende stemme

En mer pregnant beskrivelse av det siste alternativet er framstillinger som problematiserer de allmenne eller de tradisjonelle forventningene til morsrollen. Klassiske forfattere som Euripides, Henrik Ibsen og Ingeborg Bachmann har beskjeftiget seg med emnet, og man skal ikke lete lenge i samtidslitteraturen for å finne liknende tilfeller.

Et aktuelt eksempel er romanen «Stillheten» som nå er ute på norsk. Boka er skrevet av den ungarske forfatteren Attila Bartis, som med utgivelsen absolutt framstår som en av hjemlandets toneangivende stemmer.

Kontrollerende

I romanen skildres en mildt sagt usympatisk og kontrollerende mor som når hun dør, ikke har forlatt sitt eget hus på 15 år. Ordet føres av hennes sønn, som under forberedelsene til begravelsen, tar oss med på en erindringsreise, som gradvis blottlegger fatale familierelasjoner og bakgrunnen for morens tilstand de siste 15 årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer