DEBATT

Debatt: Nobelkomiteen

Ungdom blir ikke hørt i de store spørsmålene om hvordan man kan skape fred

Snittalderen i Nobelkomiteen er 65,4 år. Det ville vi ikke akseptert i noe annet utvalg eller noen annen komité som velges av Stortinget.

HØY GJENNOMSNITTSALDER: Nobelkomiteens medlemmer har vært sekretær Olav Njølstad, Tone Jø¸rstad, Thorbjø¸rn Jagland, Inger-Marie Ytterhorn, Henrik Syse (nestleder) og Berit Reiss-Andersen (leder). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
HØY GJENNOMSNITTSALDER: Nobelkomiteens medlemmer har vært sekretær Olav Njølstad, Tone Jø¸rstad, Thorbjø¸rn Jagland, Inger-Marie Ytterhorn, Henrik Syse (nestleder) og Berit Reiss-Andersen (leder). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste ukene har det vært mye snakk om Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomiteen. Skal han få være med, eller må han stå i gangen og vente på annonseringen av fredsprisvinneren som oss andre?

Nå har Stortinget omsider landet på at han ikke skal med, men i all diskusjonen om hvorvidt man mener Hagen er en egnet kandidat til Nobelkomiteen eller ikke, er et viktig perspektiv blitt borte. Det generelle aldersperspektivet.

Snittalder i Nobelkomiteen: 65,4 år. Om man ikke regner med varaene. Da er snittalderen nærmere 70 år.

Den alderssammensetningen er jeg villig til å påstå at vi ikke ville akseptert i noe annet utvalg eller noe annen komité som velges av Stortinget. Nå kan man si at det kanskje ikke er i Nobelkomiteen ungdommen skal gjøre sin entré i offentligheten, eller påpeke at Nobelkomiteen ikke er den viktigste arenaen ungdom ikke blir hørt på i dag. Men det er ikke poenget.

Med en for lik alderssammensetning mister vi viktige perspektiver. Ungdom er ei gruppe som ikke blir hørt i de store spørsmålene om hvordan man kan skape fred – verken i Nobelkomiteen eller på andre arenaer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer