Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ungdom har mer makt

Ungdom har fått mer makt gjennom politiske arenaer, status og penger.

Unge har fått mer formell makt de siste åra. Det er en av konklusjonene i boka «Ungdom, makt og mening» der en rekke forskere har bidratt.

- Ungdoms posisjon i samfunn har endret seg de siste åra. Før var ungdomstiden en pubertal overgangsfase til voksenlivet, mens i dag er ungdom meningsbærende aktører i et samfunn som verdsetter deres verdier og holdninger, sier forsker Guro Ødegård ved Norsk institutt for forsking om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) til Dagbladet.no Hun har redigert boka «Ungdom,makt og mening» sammen med Fredrik Engelstad.

FN

FNs barnekonvensjon er en av grunnen til den økte formelle makten.

- Norge ratifiserte FNs barnekonvensjon for godt og vel 10 år siden. Den sier klart at ungdom skal få uttale seg i saker som angår dem, og dette forplikter norske myndigheter, sier. Ødegård.

Denne forpliktelsen har ført til at en rekke arenaer der ungdommen har en stemme. Mer enn 300 kommunar har etablert ungdomsråd og lignende tiltak for unges medvirkning, ifølge Ødegård.

- Innflytelsen disse har er varierende. En kritikk er at ungdommens arenaer er konstruert av voksne på voksnes premisser. Du kan si at de voksne jakter på den engasjerte ungdommen.

Ungdom på mote

Men også uformelt har ungdom fått mer makt fordi de i økende grad er konsumenter som kommersielle krefter henvender seg mot. Ungdom er blitt det Ødegård kaller «forhandlingsagenter i egne familier der de i en viss grad har innflytelse over familieøkonomien».

Samtidig er ungdomstida på mote.

- Vi ser at barn gjerne vil være ungdom på samme tid som 30-40 åringer gjerne vil holde på ungdommeligheten, sier Ødegård.

Her kan du lese mer om Ungdommens demokratiforum

I Tidskrift for ungdomsforskning finner du tall som viser at norsk ungdom er kjekkere enn du tror. Klikk på linken der det står Ung i Norge 2002

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media