Ungdom lærer foran skjermen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At norsk skole ikke henger med på IKT-utviklingen, kommer godt til syne i ITUs kartlegging av digital kompetanse, ITU Monitor 2007. Dette er alvorlig i et samfunn hvor ungdom bruker stadig mer tid foran TV- og dataskjermen. Det paradoksale er at dette digitale tomrommet preger en skole som ligger helt i front når det gjelder tilgang til avansert IKT-utstyr.

At mediebruk er en sentral fritidsaktivitet for unge kom tydelig til syne nylig, i tall fra Statistisk sentralbyrå som viste at rundt 17 prosent av de mellom 16 og 24 år bruker åtte timer eller mer på tv, PC, video og tv-spill i løpet av en dag. Disse tallene understreker hvor nødvendig det er at de unge er kompetente og kritiske aktører, framfor passive tilskuere, i en digital verden med et like bredt spekter av muligheter som den virkelige – på godt og vondt.

ITU Monitor viser at kun en av ti elever bruker IKT mer enn fire timer i uka, og PC-er og annet dataverktøy er lite brukt i undervisningen for å fremme elevenes læring og kompetanseutvikling. Det viser seg at den digitale kompetansen i norsk skole i stor grad begrenser seg til Internettsøk og enkel bruk av Office-programmer. Det er paradoksalt at den norske skolen sitter på et stort uutnyttet potensial i form av avansert IKT-utstyr, samtidig som en generasjon med god kjennskap til digitale medier har inntatt skolen. Dette gapet mellom visjon og virkelighet viser med all tydelighet at det må stilles strengere krav i forhold til å bruke IKT faglig i norsk skole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer