LEDER

Ungdom mest utsatt

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Utviklingen i arbeidslivet viser urovekkende tendenser. Selv om arbeidsledigheten i Norge er lav sammenliknet med andre land, synker andelen sysselsatte i yrkesaktiv alder, fra 72 prosent i 2008 til under 69 prosent nå. Og reduksjonen er størst i de yngre aldersgruppene. Jo yngre, dess verre. Motsatt er det med de eldste arbeidstakerne. Blant dem øker sysselsettingsandelen. Det har trolig med den nye pensjonsreformen å gjøre. Den gir økonomisk gevinst for å stå lenger i arbeid. Det er likevel alvorlig at mange unge strever mer for å fast tilknytning til arbeidslivet.

Dette vil trolig forsterkes hvis regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven blir vedtatt av Stortinget. Tall fra Sverige viser at andelen midlertidig ansatte økte kraftig etter at adgangen til slike ansettelser ble utvidet der. Selv om ledighetsnivået lenge har vært høyere der enn i Norge, viser statistikken at konsekvensene blir størst for de yngste.

I tidsrommet mellom år 2000 og 2008 ble arbeidsledigheten for dem over 25 år i Sverige redusert fra 5 til 4 prosent. Samtidig doblet ungdomsledigheten seg fra 10 til 20 prosent. En rapport fra det finanspolitiske rådet i Sverige sier den økte ungdomsledigheten ikke kan forklares med konjunkturer. Derimot peker rapporten på at det er sammenheng mellom økt ledighet og mer midlertidige ansettelser. Men det er uklart om økningen i midlertidige ansettelser er årsak til eller konsekvens av økt ungdomsledighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer