Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ungdom mest utsatt

Ingress

Meninger

Utviklingen i arbeidslivet viser urovekkende tendenser. Selv om arbeidsledigheten i Norge er lav sammenliknet med andre land, synker andelen sysselsatte i yrkesaktiv alder, fra 72 prosent i 2008 til under 69 prosent nå. Og reduksjonen er størst i de yngre aldersgruppene. Jo yngre, dess verre. Motsatt er det med de eldste arbeidstakerne. Blant dem øker sysselsettingsandelen. Det har trolig med den nye pensjonsreformen å gjøre. Den gir økonomisk gevinst for å stå lenger i arbeid. Det er likevel alvorlig at mange unge strever mer for å fast tilknytning til arbeidslivet.

Dette vil trolig forsterkes hvis regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven blir vedtatt av Stortinget. Tall fra Sverige viser at andelen midlertidig ansatte økte kraftig etter at adgangen til slike ansettelser ble utvidet der. Selv om ledighetsnivået lenge har vært høyere der enn i Norge, viser statistikken at konsekvensene blir størst for de yngste.

I tidsrommet mellom år 2000 og 2008 ble arbeidsledigheten for dem over 25 år i Sverige redusert fra 5 til 4 prosent. Samtidig doblet ungdomsledigheten seg fra 10 til 20 prosent. En rapport fra det finanspolitiske rådet i Sverige sier den økte ungdomsledigheten ikke kan forklares med konjunkturer. Derimot peker rapporten på at det er sammenheng mellom økt ledighet og mer midlertidige ansettelser. Men det er uklart om økningen i midlertidige ansettelser er årsak til eller konsekvens av økt ungdomsledighet.

Det bør likevel være liten tvil om at økt adgang til å ansette midlertidig på generelt grunnlag vil påvirke ungdom mest. De er ferskere på arbeidsmarkedet. Regjeringen argumenterer med at dette vil bli et springbrett for svake grupper inn i arbeidslivet. LOs samfunnspolitiske avdeling, som har gått igjennom tall fra Sverige og rapporter fra OECD, tviler sterkt på dette. Økonomene i LO er overbevist om at ungdom flest vil få løsere tilknytning til arbeidslivet på samme måte som i Sverige. De kan lett havne i en runddans mellom arbeidsledighet og kortere jobboppdrag. LO tror også at en større andel av voksne arbeidstakere vil bli midlertidige. Og de har ifølge statistikken, fem ganger så stor risiko for å bli arbeidsledig enn fast ansatte. Begrensningene i regjeringens lovforslag er dessuten lette å omgå og vanskelig å håndheve.