Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ungdom og psykiske lidelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSETJENESTER: Forskning om ungdom og psykisk helse viser at norske kommuner har en kjempeutfordring. Strategiplan for barn og unges psykiske helse fra 2003, anslår at ca. ti prosent av norsk ungdom har så store problemer at de trenger profesjonell hjelp. Det er ingen grunn ti å tro at dette tallet har gått ned siden da. Når Nasjonal helseplan legges fram til høsten, er det viktig at kommunene tenker helhetlig om psykisk helse. Trivsel i skolehverdagen, et variert fritidstilbud og tilgang til kompetente og trygge voksen er viktig. Dagens rotløse samfunn med høye krav til prestasjoner er ikke lett å takle for noen, men det går an å legge til rette for at barn og unge skal ha gode liv der de bor. Kari Johannesen, svensk professor i idéhistorie, sier at det er på tide å fokusere på hvordan den offentlige samtalen bidra til at uønskede følelser blir til sykdom. Alle, særlig ungdom, kan føle seg nedstemt, ha lite energi og ha dårlige dager eller perioder. Slike reaksjoner er ikke i alminnelighet sykdom, påpeker Johannesen. Derfor er det viktig at forebyggende arbeid blir ivaretatt gjennom kommuner som har god kvalitet på kultur, fritids- og helsetilbud til barn og unge.

TO VIDEREGÅENDE skoler i Oslo gjennomført et prosjekt hvor skolehelsetjenesten er styrket med personell med ungdomspsykiatrisk kompetanse for å kunne bistå ungdom som ønsker hjelp. Ungdommene får mulighet til å drøfte sin situasjon og involveres i sin egen endringsprosess. Ungdommen strømmer til. Dessverre har vi de seinere åra sett at skolehelsetjenesten både i ungdomsskolen og på videregående nesten er ikke-eksisterende. Skolehelsetjenesten og andre nøkkeltjenester må bli tilgjengelig for alle unge som trenger hjelp og støtte på veien mot voksenlivet. Helseminister Sylvia Brustad lover \'ventetidsgaranti for barn og unge med psykiske lidelser\'. Det er bra, men Fagforbundet vil i tillegg at man skal satse mer på forebygging.

MÅLET må være å bidra til at køene av unge mennesker med psykiske lidelser ikke blir lang. Vi må ha lavterskeltilbud før hverdagsproblemer blir sykdom. Tilgangen til psykologer skal være en del av kommunehelsetjenesten. Og på helsestasjoner for barn og unge må det være slik kompetanse. Det er svært viktig at alle typer fagfolk innen helse-, skole-, kultur- og fritidstilbud har mulighet til å gjøre sin del av jobben overfor barn og unge. Å spare på lønnsmidler og drift innen forebygging, er å spare seg til et fattigere samfunn. Et samfunn vi ikke kan være bekjent av å by våre barn og unge.