Ungdom skal opp om morran

De rødgrønne hadde det mest i kjeften. Jeg mener alvor og innfører aktivitetskrav til sosialhjelpsmottakere, med trekk i utbetalingene for de som bryter vilkårene.

MOTIVASJON: - Fra den dagen jeg overtok nøkkelkortet til døren på statsrådkontoret har jeg lovet å bli bedre enn Bjarne Håkon Hanssen (avbildet) til å få særlig unge sosialhjelpsmottakere til å stå opp om morgenen, skriver arbeids- og sosialministeren. Foto: Bjørn Langsem
MOTIVASJON: - Fra den dagen jeg overtok nøkkelkortet til døren på statsrådkontoret har jeg lovet å bli bedre enn Bjarne Håkon Hanssen (avbildet) til å få særlig unge sosialhjelpsmottakere til å stå opp om morgenen, skriver arbeids- og sosialministeren. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Sosialklienter skal også stå opp om morran», tordnet daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) rett etter regjeringsskiftet i 2005. Som folk flest kunne jeg ikke gjøre annet enn å bøye meg i støvet og klappe i hendene da Ap-statsråden og samfylkingen gikk høyt på banen med folkelig retorikk. Det ble dessverre med praten. I 2008 slo Dagsavisen utvetydig fast: «Bjarne Håkon får ikke folk opp om morran». Problemet til eks-ministeren var at han ikke hadde noe å sende sosialhjelpsmottakerne til. Da var det kanskje heller ikke til å undres over at noen gikk og la seg igjen.

Fra den dagen jeg overtok nøkkelkortet til døren på statsrådskontoret har jeg lovet å bli bedre enn Bjarne Håkon Hanssen til å få særlig unge sosialhjelpsmottakere til å stå opp om morgenen. Etter mitt syn er det bare én måte å lykkes på: Ved å innføre aktivitetskrav. Ikke fordi jeg mistenker at folk på sosialhjelp er latsabber som helst vil ligge på sofaen å spille Playstation, men fordi det er sunt for alle å bli stilt krav til. Og jeg stopper ikke der: Det hjelper lite å innføre krav om aktivitet som vilkår for utbetaling av penger, hvis det ikke får konsekvenser dersom mottakerne bryter denne «velferdskontrakten». Derfor foreslår vi også å endre loven slik at det blir lettere å redusere støtten i de tilfeller der mottakeren ikke lever opp til sine forpliktelser. Skulk betyr kutt i ytelsen. Skal du nyte, må du først yte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer