DEBATT

Ungdom uten jobb taper på monopol

Deres eneste møte er hos NAV.

MONOPOL: Utdatert, mener forfatteren.
MONOPOL: Utdatert, mener forfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

70 000 unge våkner hver dag i Norge - og aner ikke hva de skal finne på. De er arbeidsledige, og den eneste avtalen de har den dagen, er et møte hos NAV. På utsiden står dyktige aktører som ønsker med å bistå med å få dem i jobb, men som holdes utenfor på grunn av et utdatert monopol på arbeidsmarkedstiltak. Dette ønsker regjeringen prisverdig å gjøre noe med ved å sette de fleste arbeidsmarkedstiltak ut på anbud.

Vi konstaterer at attføringsbedrifter organisert i NHO og delvis eid av kommune-Norge vender tommelen ned for forslaget (Dagbladet torsdag 28.august). Ikke så rart kanskje, når de faktisk i dag har monopol. Ingen vil vel frivillig gi fra seg en slik eksklusiv posisjon. For Virke, og de fleste andre vil vi anta, er det derimot kvaliteten som bestemmer hvem som skal utføre denne viktige jobben, ikke eierskap.

NAV kjøper allerede fra private: Hovedorganisasjonen Virke organiserer de private leverandørene av arbeidsmarkedstiltak. Det er blant annet denne gruppen forslaget fra regjeringen åpner for at skal kunne få konkurrere om å levere arbeidsmarkedstiltak, på lik linje med kommunalt-eide attføringsbedrifter. NAV er allerede kjent med tjenestene deres. De kjøper allerede kurs av dem innenfor en ramme på 670 millioner årlig (AMO-kurs 2013). De har derfor allerede bevist at de er i stand til å levere kvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer