Ungdommen er ikke vokst opp i et vakuum

Hans-Wilhelm Steinfeld skriver i Dagbladets nettutgave den 25.8.07, at ungdommen i dag er kunnskapløs, lat og han går også langt i si at de var mye smartere før i tiden. Steinfeld kaster fra seg den ene påstanden etter den andre, men kommer aldri med noe annen forklaring på hvorfor ungdommen er blitt slik, enn at det kanskje er IT-teknologi og SMS som har gjort ungdommen så mye verre stilt nå enn tidligere.

Derimot går foreldrene, en gruppe Steinfeld også hører til, helt fri fra ansvar. Et lite spark får selvfølgelig lærerne også, disse kan ikke engang matte på det nivået de få kunne den gang videregående var et sted hvor de få gikk. For det er selvfølgelig lærerne, IT-teknologien og alle utenfor hjemmet sin feil. Foreldrene slipper helt unna, for foreldre slik som Steinfeld selv, har jo selvfølgelig ikke noe ansvar overfor sine egne barn.

Eller kan det være at ungdommen kun tar etter sine egne foreldre? Holdninger som oser av egoisme, ansvarsfraskrivelse og tanker om at en er for god til å gjøre de enkleste oppgaver fordi det krever for mye, er ikke noe ungdommen selv har dyrket frem. Dette er noe ungdommen har lært et sted, og kanskje er det av foreldre som tilbringer enhver ferie i sydligere strøk og som betaler seg fri fra sine egne unger til barnehager, SFO og i store summer i lommepenger når de blir eldre for å få fred i helgene?

Kan det være at Steinfelds bilde av ungdommen er et resultat av hva hans egen generasjon har gjort? Kan det være at "jappetiden" på 80 tallet, og den såkalte "nye jappetiden" vi har i dag, har ført til at foreldre har skjemt bort seg selv og sine barn?

Heldigvis trenger vi ikke å være redd for ungdommen, de fleste ungdommer i Norge holder seg ikke i de strøkene hvor jappeforeldrene bor, og har heller ikke foreldre som har mer penger enn vett, der de sitter i husene sine i Holmenkollåsen.

Selv om sydentur og selvrealisering har blitt det store for foreldre i dag og barna er kommet i andre rekke, finnes fortsatt den ungdommen som tar seg deltidsarbeid ved siden av videregående skole og studier for å komme seg gjennom det, som har ambisjoner om å løfte seg opp et steg på klassestigen gjennom sin utdanning. Men denne majoriteten av ungdommen som ikke ble født med sølvskje i munnen, og deres foreldre, tror jeg ikke Steinfeld har møtt.

Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESEN/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESEN/SCANPIX Vis mer
Ungdommen er ikke vokst opp i et vakuum