Ungdommens råskap

Velsmidd roman om sårbar ungdom.

SOLID: Hilde K. Kvalvaag er en solid forteller. Foto: PAUL S. AMUNDSEN
SOLID: Hilde K. Kvalvaag er en solid forteller. Foto: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Eg er ikkje forelska i deg, eg berre øver meg på deg. Eg øver meg.

Det er sekstenåringen Idun som tenker dette, etter sitt første samleie med en langt eldre gutt. For Idun er ei hard jente. Innesluttet og ærgjerrig. Hun må alltid være best, særlig på 800-meteren. Så Idun presser seg så rått hun klarer, løper og løper.

Ut av buret
Hilde Kvalvaag har fått en rekke priser for ungdomsromanene sine.

BRAGEPRISNOMINERTE BARNEBØKER

Dagbladet anmelder alle de brageprisnominerte bøkene i klassen for barne- og ungdomsbøker, samt årets åpen klasse for bildebøker. (Klikk på linkene for å lese anmeldelsene. Flere anmeldelser publiseres etterhvert.)
Bildebøker:
• Stian Hole: «Garmanns hemmelighet»
• Kaia, Bendik og Trond Brænne, Per Dybvig (ill.): «Fremmed»
• Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato (ill.): «Don Fridtjof»
• Kurt Johannessen og Øyvind Torseter: «Eg er ein frosk»
Barne- og ungdomsbøker:
• Bjørn Arild Ersland: «Fengslet. En bok om å sitte inne»
• Nina E. Grøntvedt: «Hei, det er meg»
• Hilde K. Kvalvaag: «Fengsla»
• Ingeborg Kringeland Hald: «Albin Prek»

Bøkene skildrer ungdomstid som brytningstid, med rivalisering, motstridende følelser, og det mørket som kan true i denne fasen. Også rent dramaturgisk likner romanene hverandre, med krise, omslag og forløsning for hovedpersonen.

For Idun kommer omslaget når kusinen Mai flytter inn. Følsomme, uberegnelige og beregnende Mai. Hverdagen blir mindre ensom for Idun. Verden utvides. Men å flytte og krysse grenser kan være farlig. Det erfarer jentene da Mai blir forelsket, fullstendig fengslet, av en gutt på Ulfnesøy forbedringsanstalt.

Stort sinne
Spenningstoppene, og det unike ved romanen, introduseres med guttene på fangeøya. Det er en historie man ikke har hørt før. Usedvanelig er også Iduns kynisme, hun er langt fra den sympatiske forteller. Men hvorfor sinnet hennes er så stort, belegges svakt i teksten. Hvorfor er Idun så hatsk, og hvorfor er det så viktig å vinne?

Ungdommens råskap

Til tross for denne innvendingen: Kvalvaag klarer fint å holde på leseren. Hun skaper en god dynamikk i romanen ved å la to tidslag spilles ut mot hverandre. Det avsløres tidlig at noe er skjedd med Mai, men ikke hva. Dét er en av hemmelighetene og drivkraften i denne romanen om å være fysisk eller følelsesmessig innestengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer