Ungdommens råskap

Velsmidd roman om sårbar ungdom.

SOLID: Hilde K. Kvalvaag er en solid forteller. Foto: PAUL S. AMUNDSEN
SOLID: Hilde K. Kvalvaag er en solid forteller. Foto: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Eg er ikkje forelska i deg, eg berre øver meg på deg. Eg øver meg.

Det er sekstenåringen Idun som tenker dette, etter sitt første samleie med en langt eldre gutt. For Idun er ei hard jente. Innesluttet og ærgjerrig. Hun må alltid være best, særlig på 800-meteren. Så Idun presser seg så rått hun klarer, løper og løper.

Ut av buret Hilde Kvalvaag har fått en rekke priser for ungdomsromanene sine.

Bøkene skildrer ungdomstid som brytningstid, med rivalisering, motstridende følelser, og det mørket som kan true i denne fasen. Også rent dramaturgisk likner romanene hverandre, med krise, omslag og forløsning for hovedpersonen.

For Idun kommer omslaget når kusinen Mai flytter inn. Følsomme, uberegnelige og beregnende Mai. Hverdagen blir mindre ensom for Idun. Verden utvides. Men å flytte og krysse grenser kan være farlig. Det erfarer jentene da Mai blir forelsket, fullstendig fengslet, av en gutt på Ulfnesøy forbedringsanstalt.

Stort sinne Spenningstoppene, og det unike ved romanen, introduseres med guttene på fangeøya. Det er en historie man ikke har hørt før. Usedvanelig er også Iduns kynisme, hun er langt fra den sympatiske forteller. Men hvorfor sinnet hennes er så stort, belegges svakt i teksten. Hvorfor er Idun så hatsk, og hvorfor er det så viktig å vinne?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer