Ungdommens virkelighet

Unge dyrker IT-kulturen, og lurer seg selv til å tro de kan noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 Skriv leserkommentar på Dagbladet.no!VIRKELIGHET: Svikter ungdommen sin egen virkelighet? Ja, mye tyder på det! Narsissismen eller selvnytelsen kalles en grunnstrømning blant norsk og europeisk ungdom nå. «Dette er løpetiden for de ekstremt selvopptatte!» – har jeg hørt Dagbladets gamle sjefredaktør Bjørn Simensen treffende kalle fenomenet. Når jeg selv våger å spørre om mange unge svikter sin egen virkelighet, tenker jeg ikke på den virkeligheten de unge tror de lever i, men den de ville måtte erkjenne hvis de stakk fingeren i jorden for å kjenne hvor de var!

Klarest kommer dette frem i både valg av utdannelse og måten ungdommen møter studiekravene på: I år ble for eksempel 70-80 studenter utestengt fra Bedriftsøkonomisk Institutt fordi de ble tatt i gruppefusk. Internetts fristelser ble for store. Professorer ved Universitetet i Oslo avslører reint plagiat fra internett ved at studentene ikke en gang gidder å endre skrifttypen når de sakser ut avsnitt fra andres verk. Og når de bes oppgi kilden så svarer de «Google»!

Men fuskerne er langt færre enn kunnskapsforakterne. Den økende forakten for kunnskap er en refleks av at krav om kunnskapen stilles altfor svakt. Fordi de unge nå dyrker IT-kulturen, som egentlig er den tekniske formel for tilgang på kunnskap, lurer de seg selv til å tro de kan noe. De sitter på t-banen med ipoden i øret og SMS-sysler med fingrene sine. Det blir verken Beethoven eller prosa av slikt. For den lette tilgangen på kunnskap via de nye teknologiske mediene endrer ikke på grunnlaget for hvor og hvilken kunnskap som må søkes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer