Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LoVeSe:

Unge Høyre er ikke villige til å ta noen tøffe valg i klimapolitikken

De viser med sitt vedtak hvor deres grense går for oljebransjen: Ingen steder.

BURDE BEKYMRE SEG FOR KLIMAENDRINGER: men Unge Høyre stemte ned forslaget om å verne de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er synd, skriver Ina Rangønes Libak fra AUF. Foto: Helge Skodvin
BURDE BEKYMRE SEG FOR KLIMAENDRINGER: men Unge Høyre stemte ned forslaget om å verne de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er synd, skriver Ina Rangønes Libak fra AUF. Foto: Helge Skodvin Vis mer
Meninger

På landsmøtet til Unge Høyre for noen uker siden stemte Unge Høyre ned forslaget om å verne de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Med en regjering som åpner oljefelt i rekordfart er det mer behov enn noen gang før å tegne opp en grense for hvor vi virkelig ikke kan pumpe opp olje fordi det er for skadelig for naturen.

Unge Høyre viser med sitt vedtak hvor deres grense går for oljebransjen: Ingen steder.

Det viser dessverre også at Unge Høyre ikke er klare til å ta de tøffe valgene som trengs for at Norge skal kutte klimagassutslipp. Det er veldig synd, for er det noen som virkelig burde bekymre seg for klimaendringer: så er det vi som er unge i dag.

Jeg skulle ønske at ungdomspartiene kunne gå sammen i noen av de største klima og miljø-spørsmålene på vegne av vår generasjon. Fordi det er oss det handler om.

Fremover vil det komme mange vanskelige valg på klima og miljø. Det vil kreve mye av oss å omstille Norge til fornybarsamfunnet. Vi må gjøre om på skattesystemet slik at det belønner fornybare næringer, ikke olje og gass. Vi må finne måter å bruke kompetansen til de som i dag jobber i olja over i nye grønne prosjekter. Dette vil være krevende, ikke enkelt.

Men det som er enkelt, og burde være det også for Unge Høyre, er å verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Et område det er skrevet over 90 rapporter om, som alle viser at områdene er for sårbare til at man kan drive med oljevirksomhet der. Et område flertallet av folk i Norge er for å verne. Til og med flertallet av Høyres velgere er for å verne det. Et område som ikke er et være eller ikke være for oljebransjen, men oljeutvinning kan være det for fiskeressursene.

Unge Høyre sitt vedtak gjør meg trist fordi det svekker mulighetene for at Høyre snur i dette spørsmålet, når de yngste i partiet ikke velger å være en positiv kraft. Men det gjør meg først og fremst trist fordi det viser at Unge Høyre ikke er villige til å ta noen tøffe valg i klimapolitikken. Når grensa ikke går her en gang, vitner det om et ungdomsparti som ikke er villig til å sette klimaet først i noen sammenhenger.

Klimaendringene skjer nå. Tiden er veldig knapp. Med en regjering som ikke kutter utslippene vi må kutte, trenger vi at alle vi unge står sammen og sier at det er vår fremtid det handler om. Planen for fornybarsamfunnet må legges nå, og den planen kan ikke innebære at vi gir oljebransjen alt de vil ha.

To tredjedeler av all olje og gass må bli liggende under bakken hvis vi skal nå Paris-målene. De første feltene vi bør ligge er i de mest sårbare naturområdene vi har i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media