Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ungdomspartilederdebatten i Arendal:

Unge Høyre og Unge Venstre vant kveldens store debatt - men AUF er tilbake som slagkraftig opposisjon

Hvis kveldens debatt er betegnende for det politiske ordskiftet i tida som kommer, har vi mye å se fram til.

TIL DEBATT: Ungdomspartilederne møttes under Arendalsuka for å blant annet diskutere skolepolitikk. Dagbladet har trillet terning. Hvem mener du klarte seg best? Video: Emilie Rydning. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdomspartiene har en helt spesiell plass i norsk politikk. Ikke bare er de store og høylytte, de er også profesjonelle og mektige aktører i det politiske landskapet. De fleste av kveldens paneldeltakere sitter i moderpartienes sentralstyrer, de nyter stor respekt i partiledelsen og pressen. De anses også av lobbyister i Arendal som store bytter å vinne til sin sak. Ikke bare fordi de ofte er politikere som har en lysende framtid i moderpartiet, men fordi de har makt til å flytte politikken her og nå.

De siste åra har ungdomspartiene tatt en særskilt ansvar i tre debatter: Bærekraftig velferd, ruspolitikken og - ikke minst - om klimapolitikken. Der femti, seksti år gamle ringrever styrer norsk oljepolitikk som den alltid har gjort, har flere av ungdomspartiene kjempet for en grønn og framtidsretta linje. Uten dem hadde norsk klimapolitikk vært enda mer defensiv enn den kan sies å være i dag.

Det ble ingen myk start på Arendalsuka 2018. Ungdomspartileder-debatten, den første store posten på årets program, ble tidvis et fyrverkeri av faglig og retorisk tvekamp på hovedscenen.

Best av alle var Sandra Bruflot og Sondre Hansmark, men kveldens debatt leverte det jevneste heatet vi har sett på flere år i Arendal. Der regjeringspartiene strutter av selvtillit og erfaring, lyser det av kampvilje av utfordrerne.

Hvis kveldens debatt er betegnende for det politiske ordskiftet i tida som kommer, har vi mye å se fram til. Under kan du lese vår vurdering av debattantene.

UNGDOMSREKKA: Fra venstre: Sondre Hansmark (Unge Venstre), Martine Tønnessen (KrFU), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU), Sandra Bruflot (UH), Ina Alvilde Rangønes Libak (AUF), Ada Arnstad (Senterungdommen), Ola Eian (Grønn Ungdom), Andreas Sjalg Unneland (SU) og Tobias Drevland Lund (RU). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
UNGDOMSREKKA: Fra venstre: Sondre Hansmark (Unge Venstre), Martine Tønnessen (KrFU), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU), Sandra Bruflot (UH), Ina Alvilde Rangønes Libak (AUF), Ada Arnstad (Senterungdommen), Ola Eian (Grønn Ungdom), Andreas Sjalg Unneland (SU) og Tobias Drevland Lund (RU). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Ada Arnstad, leder av Senterungdommen

26 år gamle Ada Arnstad, et av Senterpartiets store talenter, har ledet ungdomspartiet siden 2016 og er med det den mest erfarne lederskikkelsen blant ungdomspartiene på venstresida.

Bursdagsbarnet viste i kveld hvorfor hun er et trygt og godt talerør for Sp-politikk. En god representant for en partiorganisasjon i medvind. Havner litt på sidelinjen i det som ble en litt for lang debatt om norsk skole, men gjør en solid jobb i EU-duellen mot Sondre Hansmark. Formidlet partiets ståsted på en tydelig og sammenhengende måte.

Distrikt: Senterungdommens leder, Ada Arnstad. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
Distrikt: Senterungdommens leder, Ada Arnstad. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix Vis mer

Sondre Hansmark, leder av Unge Venstre

Sondre Hansmark ble leder av ungdomspartiet høsten 2017, og har allerede rukket å bli fast inventar fra ungdomspartiene i den nasjonale politiske debatten.

Klarer å binde sammen de ulike elementene i skoledebatten, i et innlegg som gir et helhetlig inntrykk av partiets politikk. Troverdig, poengtert og strukturert. Skaper gode kontraster, og blir ved siden av Sandra Bruflot høyresidens beste i skoledebatten.

EU-tilhengere hører vi lite fra. Hansmark er et eksempel på at de gjerne kan gjøre mer ut av seg. Forklarer kort, konkret og prinsipielt hvorfor han mener norsk EU-medlemskap er en god idé – der Arnstad trekker debatten hjem til Norge, løfter Hansmark den opp til å handle om mer enn bare oss og vårt.

Grønn og liberal: Leder av Unge Venstre, Sondre Hansmark. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Grønn og liberal: Leder av Unge Venstre, Sondre Hansmark. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Andreas Sjalg Unneland, leder av Sosialistisk Ungdom

Unneland er blant kveldens ferskeste debattanter. Vestlendingen ble leder av ungdomspartiet i sommer, og har siden den gang markert seg i både ulikhetsdebatten og abortstriden.

Gjør en god figur i panelet. Rolig og poengtert. Utfordrer godt i duellen om oljepolitikk. Framstår offensiv, og kunnskapsrik. Bruker duellen godt til å understreke to sentrale poenger: At det er funnet mer olje enn det er mulig å utvinne, og at leterefusjonsordningen kan være subsidiering av oljebransjen.

OFFENSIV OG KUNNSKAPSRIK: Andreas Sjalg Unneland i Sosialistisk Ungdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OFFENSIV OG KUNNSKAPSRIK: Andreas Sjalg Unneland i Sosialistisk Ungdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Martine Tønnessen, leder av Kristelig Folkepartis Ungdom

29-åringen ble aktiv i partiet da regjeringen var rødgrønn. Nå sitter hun, sammen med moderpartiet, på vippemakta i norsk politikk. Samfunnsøkonomen har vært leder av KrFU siden oktober i fjor.

KrF fikk gjennom bemanningsnorm i skolen. Tønnesen fikk dermed starte kveldens debatt med utgangspunkt i moderpartiets gjennomslag, men treffer ikke helt planken. Framsto litt defensiv i skoledebatten, men er langt mer på hugget i duellen om flyktinger. Angriper både AUF og FpU. Står trygt på partilinja og argumenterer godt for seg.

På vippen: Martine Tønnesen (KrFu) Foto: Endre Vellene / Dagbladet
På vippen: Martine Tønnesen (KrFu) Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Ola Eian, talsperson Grønn Ungdom

Eian er blant feltets mest rutinerte ledere, og har fungert som en av to talspersoner i Grønn Ungdom siden 2016.

Tok lite plass i kveldens debatt, mye fordi skole la beslag på uforholdsmessig mye tid, samt at han ikke fikk slippe til i duellen om oljepolitikk. Rart, ettersom det var tre representanter i den andre duellen. Det lengste resonnementet Eian fikk slippe til med var om heldagsskole. Blir derfor noe anonym, og fikk aldri sjansen til å spille på partiets styrker.

LITE PLASS: Ola Eian druknet litt i kveldens debatt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LITE PLASS: Ola Eian druknet litt i kveldens debatt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ina Alvilde Rangønes Libak, nestleder i AUF

Libak er den eneste i dagens debatt som ikke er valgt som leder av ungdomspartiet hun representerer. Nestlederen har likevel fungert som det nasjonale ansiktet til organisasjonen, etter at leder Mani Hussaini nesten har forsvunnet fra rikspolitikken. Som gjenganger i Dagsnytt Atten og store debattflater har Libak kommet godt i gang med ledervervet hun enda ikke er valgt til. Etter dagens solide opptreden, vil det være naturlig å tro at hun er blant favorittene.

Libak tok i kveld første skritt mot å ta tilbake AUFs tradisjonelt store plass i ungdomspartifloaren. Leverer solid på en av sine første opptredener på dette nivået. Tydelig godt skolert, men ikke best i skoledebatten. Vinner i større grad fram i debatten om flyktninger. Ble på et tidspunkt utfordret fra FpU på om partiet er for eller imot flere flyktninger. Parerte godt ved å avfeie premisset, og samtidig servere et sammenhengende svar. Høres ut som en internasjonalist av klassisk AUF-merke. Klarer å være tydelig og trygg når hun fremfører både AUFs og Aps argumenter. Leverer et glimrende retorisk grep i avslutningappellen.

Rød: Ina Rangønes Libak er nestleder i AUF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Rød: Ina Rangønes Libak er nestleder i AUF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Bjørn-Kristian Svendsrud, leder av FpU

Leder med lang fartstid i partiet. Har helt siden forrige valgkamp framstått som et trygt og solid kort for FpU.

Rutinert og god i kveld, men noen gangen litt for lettvint. Forsøker seg på det klassiske argumentet om at læreryrket er det eneste som alle i Norge skal ha en mening om – uten å være kvalifisert til det. Framfører en litt slapp variant av dette. Publikum forventer kanskje at politikere er blant de som er kvalifisert til å ha en mening om hva som skaper en god skole? Ender som en fallitterklæring til politikken, framfor en hyllest av skolen.

Forsvarer ellers FpUs og regjeringens politikk på en grei måte, og var den eneste som slo fast at bærekraftig velferd krever at det kuttes så det monner et sted.

Blå: FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Blå: FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Sandra Bruflot, leder av Unge Høyre

Bruflot fikk den noe utakknemlige oppgaven det var å ta over skuta etter de mange alvorlige varslingsakene mot tidligere leder Kristian Tonning Riise i januar i år. Etter å ha fungert som leder i et halvt år, ble Bruflot også valgt til leder i sommer. Selv om hun imponerte selv som nestleder, har hun vist seg å være et av Høyres sterkeste i partiets store kortstokk av dyktige ungdomspolitikere. Prinsipiell, stødig og retorisk sterk.

Det var hun også i kveldens debatt. Vinner, sammen med Hansmark, skoledebatten. Poengtert, god og energisk. Bidrar til å øke temperaturen på hele debatten. Har kontroll på tall, kontroll på budsjett, og avslutter nesten hver eneste lange resonnement med en solid punchline. Spiller på et stort register av faglig kunnskap.

Oljedebatten er vanskelig for Unge Høyre. Ungdomspartiet har vært nær ved å gå inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Bruflot lener seg på argument om at norsk gass gir mindre utslipp enn kull og oljeskifter. Er god på detaljene, og parerer dermed godt.

Blå: Unge Høyres leder Sandra Bruflot. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Blå: Unge Høyres leder Sandra Bruflot. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Tobias Drevland Lund, leder av Rød ungdom

Har arvet intensiteten til sin forgjenger, Linn-Elise Øhn Mehlen. Har vært leder av ungdomspartiet i noen måneder, men markerer seg godt i kveld, særlig i skoledebatten - hvor han er den beste av representantene på venstresiden.

Kombinerer detaljkunnskap med gode billedlige poenger, og klarer ofte å pense debatten inn på sitt spor. Blir ikke offer for hverken debattleder eller motdebattantenes premisser.

INTENSITET: Drevland Lund vinner på venstresida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INTENSITET: Drevland Lund vinner på venstresida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer