Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Unge Høyre tar feil om sexkjøp

Når liberale Frankrike nå trolig vil innføre sexkjøpslov, ville det være et helt feil signal om Norge skulle oppheve loven.

MÅ FØLGES OPP: Loven kan ikke stå alene, men oppheving er ikke veien å gå, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB Scanpix
MÅ FØLGES OPP: Loven kan ikke stå alene, men oppheving er ikke veien å gå, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Paul Joakim Sandøy skriver i Dagbladet 22. januar at han kunne støttet sexkjøpsloven - om den hadde fungert. Sverige har hatt loven i 15 år. Prostitusjonen er redusert, menneskehandlere ser på landet som et lite attraktivt marked, og holdningene har endret seg. Vi bør derfor se til Sverige, hvor loven fungerer. Sexkjøpsloven skal evalueres. Da får vi se om vi har klart å redusere prostitusjon og menneskehandel. Vi må evaluere hvordan loven har blitt håndhevet, og om den er supplert med sosiale tiltak. Blir evalueringen dårlig, kan det ikke være loven i seg selv som er årsaken, men manglende oppfølging.

KrFs ønske om å innføre loven bunner i vårt menneskesyn - menneskekroppen er ikke til salgs. De aller fleste prostituerte ønsker seg en annen inntektskilde, men mange føler at de blir tvunget til det. Som politikere skal vi beskytte de svake, ikke de som gjør dette av egen fri vilje. Derfor gikk vi inn for forbud mot kjøp, ikke salg.

Sandøy påstår at volden mot de prostituerte har økt. Ifølge Nadheim, Kirkens Bymisjon sitt arbeid blant prostituerte, er dette feil. Volden var der før loven - og etter. Det er uakseptabelt, men må løses med riktige virkemidler. Vi må ikke skyve sexkjøpsloven foran oss. Tanja Rahm ønsker en sexkjøpslov i Danmark. Hun var selv prostituert i et «fint og trygt» bordell, men opplevde vold. Å oppheve loven gjør ikke at volden forsvinner. Loven gir de prostituerte et maktmiddel overfor voldelige kunder, fordi de kan anmelde dem. Prostituerte i Sverige opplever at de er tryggere med en sexkjøpslov. Oppheving av loven ikke er veien å gå.

Sandøy påstår at loven ikke har fungert, fordi prostitusjonen ikke er redusert. Forskning viser at i land med sexkjøpslov er det mindre prostitusjon og menneskehandel enn i land uten. I Sverige har antallet sexkjøpere gått ned fra 13,6 prosent i 1996 til 7,9 i 2008. En Norad - rapport fra 2009 slår fast at å begrense etterspørselen til prostitusjon er et viktig tiltak for å bekjempe menneskehandel. KrF har hele veien hevdet at loven ikke kan stå alene. Den må følges opp av sosiale tiltak og håndheves av politiet.

Dessverre håndheves loven svært forskjellig i de ulike politidistriktene. Hvis loven sover, reduseres frykten for å bli tatt, og prostitusjonen vil ikke gå ned. Når liberale Frankrike nå trolig vil innføre sexkjøpslov, ville det være et helt feil signal om Norge skulle oppheve loven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!