Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Boligmarkedet

Unge må leie dyrt og dårlig i et spinnvilt leiemarked

Er det et gode at det har blitt så ettertraktet å investere i bolig? Ikke for oss unge.

TAPER: Vi taper konkurransen mot investorer som går inn og overtar markedet, men heller ikke næringslivet tjener på at det er mer gunstig å investere i bolig enn i næring som skaper arbeidsplasser, skriver innsenderen. Foto Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAPER: Vi taper konkurransen mot investorer som går inn og overtar markedet, men heller ikke næringslivet tjener på at det er mer gunstig å investere i bolig enn i næring som skaper arbeidsplasser, skriver innsenderen. Foto Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor godtar vi at spekulanter har overtatt boligmarkedet mens vi unge selv sitter på utsida og ser inn? Det trenger ikke være sånn. Men fordi de som styrer mener at markedet regulerer seg selv best, så går det utover det som har mest å si for tryggheten og livskvaliteten vår; at vi har et hjem, et sted å bo.

Ina Rangønes Libak
Ina Rangønes Libak Vis mer

I år er det lokalvalg. Det er på tide at vi stiller krav til politikerne; hvordan vil de gi oss muligheter på boligmarkedet. Jeg finne meg ikke lenger i at unge må leie dyrt og dårlig i et spinnvilt leiemarked, og spare i år etter år for å komme i nærheten av å få kjøpt en egen bolig.

I en velferdsstat må alle ha rett til utdanning, arbeid, helse og bolig. Det er grunnleggende behov som gir trygghet. Hvordan du bor får konsekvenser for andre områder i livet. Barn som vokser opp så trangbodd at det ikke er mulig å ta med venner hjem, får færre muligheter sosialt. Studenter som er tvunget til å leie dyre leiligheter, må jobbe for å betale husleia i stedet for å studere. Par som skal kjøpe sin første bolig og må konkurrere med investorer, taper i budrundene og må leie når de kunne kjøpt.

Vi taper konkurransen mot investorer som går inn og overtar markedet. Heller ikke næringslivet tjener på at det er mer gunstig å investere i bolig enn i næring som skaper arbeidsplasser.

Vi trenger en ny boligpolitikk som belønner det å bo foran det å bruke bolig som investering.

Her er noe av det som bør gjøres:
En større andel av boligmarkedet må bli ikke-kommersielt. Vi må bygge opp en ikke-kommersiell boligsektor der boliger selges under markedspris, og selges videre prisregulert. På denne måten gir man unge mulighet til å komme inn på markedet, samtidig som andre får samme mulighet til å kjøpe for en grei pris hvis du selger videre. Her har kommunene et viktig ansvar for at det også bygges ulike typer boliger som unge har råd til, og leie ut kommunale boliger til en grei pris.

Unge skal kunne ta gunstige boliglån gjennom Husbanken som ikke stiller de samme strenge kravene som kommersielle banker.

Vi må også skattlegge bolig nummer to, tre og ti hardere, slik at det blir mindre lønnsomt å spekulere i bolig. Leiemarkedet må reguleres strengere. Vi må ta politisk ansvar.

Innvendingene mot forslagene er at det gir mindre mulighet til å tjene penger på boligen din, og her er vi ved kjernen. Vi lever i en verden hvor vi har glemt at grunnen til å eie en bolig er å bo i den. Å leve hverdagslivet ditt der, ha det bra med familien din. Sommerfuglene i magen av å bli samboer for første gang. Det er det en bolig skal være; et hjem.

Vi unge er lei av å bo oss i hjel. Bolig er for viktig til at vi kan overlate det til markedet. Vi lar ikke andre velferdsgoder styres av markedet alene, fordi vi mener de er så grunnleggende for gode liv at vi vil sikre dem for alle. Hvorfor godtar vi da et marked ute av kontroll når det gjelder noe av det mest essensielle i menneskers liv; å ha et godt sted å bo?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!