DEBATT

Debatt: Legalisering

Unge misforstår begrepet avkriminalisering

Vi er bekymret for at effekten ved en rusreform delvis skal viskes ut. Derfor er det viktig at politikere og andre som snakker om reformen, er klar på at avkriminalisering ikke er legalisering. Forbudet skal ligge fast.

<strong>FOR ENKELT:</strong> Sannsynligheten for at vi får bukt med de organiserte kriminelle miljøene i Norge ved en legalisering er nok ikke større her enn andre steder i verden. Det blir for enkelt å tro at et lovlig regulert salg vil ha en slik effekt, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
FOR ENKELT: Sannsynligheten for at vi får bukt med de organiserte kriminelle miljøene i Norge ved en legalisering er nok ikke større her enn andre steder i verden. Det blir for enkelt å tro at et lovlig regulert salg vil ha en slik effekt, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 22. juli beskylder Carl-Erik Grimstad politiet for å innskrenke den offentlige rusdebatten. Norsk narkotikapolitiforening er ikke enig i dette. Vi er heller ikke enig i at legalisering på noen måte vil løse de utfordringene vi har med narkotika i landet vårt.

Debatten rundt den pågående rusreformen er viktig. Regjeringen har satt ned et utvalg, som skal finne ut hvordan vi skal løse en avkriminalisering, hvor man vil flytte reaksjonene for bruk og besittelse av narkotika til eget bruk, over til helsevesenet. Politiet ønsker på ingen måte å innskrenke den offentlige debatten omkring dette, men vi må kunne få uttrykke bekymring for det som framstår som uønskede konsekvenser i kjølvannet av den. Det er tross alt vi som står i dette daglig, sammen med andre samarbeidende etater.

Debatten rundt rusreform og avkriminalisering er forvirrende for mange. Etter å ha lest kronikken til Grimstad, kan jeg forstå om forvirringen forsterkes. I det som er ment som en kritikk av at politiet innskrenker den offentlige debatten om avkriminalisering, framstår det som at deler av essensen er hvordan en legalisering vil løse narkotikakriminaliteten i Norge.

Det er en høyt prioritert oppgave for politiet å bekjempe narkotikabruk blant ungdom. Ungdommer påvirkes av sosiale medier, filmindustrien og utviklingen ellers i verden, og den ruspolitiske debatten her i landet er én av flere påvirkningsfaktorer.

Men politiet blir i sitt forebyggende arbeid møtt med nye holdninger blant ungdom nå. Argumentasjon om hvorfor politiet bryr seg med at ungdom bruker cannabis når det uansett snart blir lovlig.

Unge både misforstår og har ulike tolkninger av begrepet avkriminalisering. For mange unge framstår det som at forbudet skal fjernes. Dersom noe ikke anses som forbudt er det også lettere for ungdom å tenke at det er mindre farlig.

Helt fra vi er små reguleres atferden vår ut ifra hva som er lov og ikke. Dette er således godt innarbeidede mekanismer hos de aller fleste og fungerer som en rettesnor i de mange valg som skal tas her i livet, også i forhold til narkotika.

Den normdannende effekten ved et forbud er stor. Vi er bekymret for at effekten delvis viskes ut i forvirringens makt. Derfor er det viktig at politikere og vi andre som snakker om rusreformen er klar på at avkriminalisering ikke er legalisering. Forbudet skal ligge fast, det er regjeringen veldig tydelig på. Det regner jeg med at også Grimstad er kjent med.

De som tar til orde for legalisering, argumenterer ofte med at en legalisering vil fjerne det illegale markedet. Det som er av erfaring fra land som har legalisert, viser det motsatte.

Sannsynligheten for at vi får bukt med de organiserte kriminelle miljøene i Norge ved en legalisering er nok ikke større her enn andre steder i verden. Det blir for enkelt å tro at et lovlig regulert salg vil ha en slik effekt.

Motivasjonen hos de sentrale skikkelsene i de mest etablerte kriminelle gjengene i landet er stor. Med sine internasjonale forgreininger og mafia i bakgrunnen, hvor narkotikaomsetningen er kynisk business med enorm inntjening. Dette er et samfunnsproblem, som strekker seg langt utenfor dagens rusdebatt og våre landegrenser.

Pris vil også være vesentlig ved en legalisering. Utsalgsprisen i et lovlig marked vil påvirkes av avgifter og strenge krav til regulering, og vil derfor være høyere enn det illegale markedet. Helt konvensjonelle markedskrefter vil gjelde også her. De kriminelle vil tilpasse seg markedet, uavhengig om det kommer en legal aktør på banen.

Det er vanskelig å forestille seg at den delen av brukergruppen med dårligst økonomi, vil velge det dyreste alternativet. Ved et statlig regulert salg vil norske myndigheter nødvendigvis også måtte sette en relativt høy aldersgrense for hvem som kan kjøpe. Brukergruppen under denne aldersgrensen vil derfor fortsatt benytte seg av det illegale markedet, slik vi eksempelvis ser i land der cannabis er legalisert.

Det er viktig å huske på at rusreformen ble foreslått av hensyn til de tyngste rusmisbrukerne. Så hva skal man gjøre med alle de som tas for bruk og besittelse, som ikke har som fremste behov å få helsehjelp? Det er her flertallet av sakene vil være. Ungdommer som utforsker cannabis. Rekreasjonsbrukeren som ruser seg i helgene.

Slik mandatet til rusreformutvalget er beskrevet, framgår ikke kompleksiteten knyttet til de ulike typer saker man vil stå overfor tydelig nok. Vi håper at utvalget vil finne gode løsninger der forebygging står sterkt.

Norge skal ha en lovgivning som har som hovedfokus å forhindre at flere ender opp som tungt rusavhengige, men samtidig klare å ivareta det helsemessige behovet til de som allerede er det. Vi ønsker ikke å straffe for sykdom. Det er derfor vi står i en rusreform i dag. Ikke fordi vi lever under et forbudsregime eller står overfor en legalisering i Norge.

Vi mener det bør vises stor varsomhet med å gjøre endringer i lovgivningen som rammer politiets mulighet til å treffe riktige tiltak i saker som ikke har med tungt rusavhengige å gjøre. Hvis vi gjennomfører denne rusreformen på feil måte kan politiet stå uten virkemidler når de møter en mindreårig i et rusmiljø.

Vi er også bekymret for politiets mulighet til å etterforske narkotikasalg og organisert kriminalitet, i saker som ofte starter med et mindre gatebeslag. Dette må ivaretas selv om ansvaret for oppfølging flyttes fra justis til helse. Alternativet til den ruspolitikken vi har i dag kan nemlig være mye verre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer