Unge rockere sørger over Michael

I april gjorde den amerikanske gruppa Radish to show sammen med INXS. Noen timer før de gikk på scenen i Oslo i går kveld fikk de melding om Michael Hutchences bortgang. Konserten på John Dee ble spilt med INXS' avdøde vokalist i tankene.

- Vi var sammen i Chicago og New York. Michael Hutchence var virkelig hyggelig mot oss, sier Ben Kweller (16), frontfigur i det nye amerikanske stjerneskuddet Radish.

Etter fire år på små scener i den amerikanske musikkundergrunnen, står de tre Texas-guttene i Radish på terskelen til et internasjonalt gjennombrudd av utrolige dimensjoner. Bandet selger som varmt hvetebrød i både USA og Storbritannia, og nå turnerer de i Europa sammen med Faith No More.

Delte garderobe

- Det fantes bare én garderobe da vi spilte med INXS, og de lot oss dele den med dem. De trengte ikke gjøre det, men de var veldig hjelpsomme, sier trommeslageren John Kent (18).
Tenåringsidolet Ben frykter at Hutchences tragiske død kan være en effekt av dynamikken i musikkindustrien.

- For fem år siden spilte INXS for 17000 mennesker, nå kommer bare 1000 publikummere til konsertene deres. Alle leter etter noe nytt hele tida. Særlig i USA lytter folk til et band i en uke, elsker det, kaster det og leter etter et nytt band, sier Kweller.

Bråvoksne

Musikken til Radish befinner seg i Nirvana-land, men har også høy Offspring-faktor. Nå har Warner Music plukket opp bandet og satser stort på å gjøre de tre ungdommene til megastjerner. Sjøl beholder trioen beina der de skal være, på landjorda.

- Det var viktig for oss å starte på et uavhengig selskap. Det har tatt fire år med hard jobbing for å komme der vi er i dag. Nå er det fint å ha et internasjonalt plateselskap som hjelper oss til å nå publikum over hele verden. Og vi ville ikke vært på Clarion Royal Christiania Hotel akkurat nå uten et stort selskap i ryggen, sier 16-åringen.

Upopulær stjerne

Selv om vokalisten Ben bare er 16, har han tenkt nøye gjennom virksomheten som rockestjerne. Han synes han lever i en drøm som er gått i oppfyllelse.
- På skolen var jeg aldri en av de populære elevene. Jeg spilte ikke på fotball-laget eller noe sånt, sier Ben. Han prøvde aldri å bli tenåringsstjerne, heller.

- Hvis vi hadde satset på det, kunne vi vært ferdige som band når jeg blir 19. Det vil verken jeg eller bandet, sier Ben, og påpeker at Angus Young var 14 år da han ble med i AC/DC.

<B>MINTES HUTCHENCE: - Dødsfallene i rockebransjen gjør meg redd, sier 16åringen Ben Kweller (i midten).