Unge tv-slaver blir voldelige voksne

Vil du at barna dine skal vokse opp som snille og fredelige mennesker, bør du holde en fast hånd over fjernkontrollen. Barn som ser for mye fjernsyn, utvikler nemlig voldelige tendenser, mener psykologer.

Teorien om en sammenheng mellom høyt forbruk av fjernsynsunderholdning og en voldelig atferd, er ikke ny. Men nå mener en gruppe amerikanske forskere under ledelse av psykologen Jeffrey Johnson, at de har funnet vitenskapelige bevis.

Johnson, som arbeider ved Columbia-universitetet i New York, has sammen med kolleger gjennomført historiens første undersøkelse av TV-tittingens langsiktige påvirkning av atferden. Resultatene legges fram i det amerikanske vitenskapstidsskriftet Science.

Bare 5,7 prosent av dem som i barndommen hadde tilbrakt mindre enn en time per dag foran fjernsynet, rotet seg som voksne opp i voldsepisoder. Blant dem som hadde sett mellom én og tre timer, steg tallet til 22,5 prosent.

Og blant dem som hadde sett mer enn tre timer per dag, ble hele 28,8 prosent senere innblandet i vold. Dette tyder helt klart på at foreldre som føler ansvar for at barna ikke skal bli voldelige, bør begrense barnas TV-titting til toppen en time per dag, sier Jeffrey Johnson.

(NTB-AFP)

IKKE BRA: Mye tv-titting kan føre til voldelige barn, hevder en gruppe amerikanske forskere.