Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Unge utsettes for mer press enn før

Eksperter mener det er mer press på unge enn noensinne.

 DELER ÅPENHJERTIG:  Jeanett (21 år), Camilla (23 år), Raja (19), Thea (18), Henriette (15), Martine (18) og Tringa (20) forteller åpent om hvordan det er å være ung jente og slite med prestasjonspress i «Sykt perfekt» på TV 2. 
Foto: TV 2
DELER ÅPENHJERTIG: Jeanett (21 år), Camilla (23 år), Raja (19), Thea (18), Henriette (15), Martine (18) og Tringa (20) forteller åpent om hvordan det er å være ung jente og slite med prestasjonspress i «Sykt perfekt» på TV 2. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykolog Tillmann von Soest har jobbet med temaer knyttet til skjønnhet- og kroppspress. Han sier det er vanlig å knytte selvfølelse til eget utseende, men i ulik grad. Kvinner er oftere opptatt av å tilpasse seg det rådende skjønnhetsidealet enn menn.

TV 2 setter denne våren fokus på presset unge jenter opplever i dag, gjennom serien «Sykt perfekt», som starter 13. januar.

Dagbladet har snakket med Raija Alice Nordseth (19) som figurerer i serien, og som forteller at hun bruker omlag 90 prosent av døgnets våkne timer på utseende.

Mange faktorer - Utseendefokuset har både blitt mer omfattende og mer uoppnåelig enn før. På 1960-tallet var det kvinner med former som var idealet. I dag har det gått mer i retning av uoppnåelige idealer, som at man for eksempel skal være sylslank, men også ha store bryster, sier han.

PSYKOLOG:  Tillmann Von Soest.
PSYKOLOG: Tillmann Von Soest. Vis mer

Han mener det er vanskelig å peke på én enkelt faktor til hvorfor utseende har blitt så viktig, men peker blant annet på effekten av  medier, sosiale medier og bilder av retusjerte toppmodeller.

Stort press - Har du råd til unge jenter som sliter med dette?

- Jeg tror det er viktig å utvikle en mediebevissthet. Det man ser i blader og på sosiale medier er ikke alltid ekte og man er ikke alene om å føle seg utilstrekkelig. Skjønnhetsidealet i dag er uoppnåelig og alle må finne seg i å leve med at de er «uperfekte».

Sosiolog Guro Ødegård har jobbet med tematikken «Generasjon prestasjon». Hun mener det individualiserte samfunnet vi lever i har skapt et langt større press på unge nå enn før.

SOSIOLOG: Guro Ødegård.
SOSIOLOG: Guro Ødegård. Vis mer

- Ungdomsfasen i dag har blitt en disiplinering til voksenlivet, med særlig fokus på utdanning. Vi har tilsynelatende et hav av muligheter, og dette ubegrensa mulighetsrommet skaper et press på unge til å lykkes, sier hun til Dagbladet.

Rike lykkes bedre Hun sier at individualiseringsprosessen har bidratt til at flere kan foreta såkalt «klassereiser», men at det samtidig gir et forvrengt bilde av virkeligheten. Det er fortsatt slik at barn fra hjem med ressurser - som penger og utdanning - lykkes i større grad. Likevel skapes det en illusjon om at det er ens egen feil om man ikke lykkes. 

- I tillegg har vi fått nye arenaer for selvpresentasjon gjennom nett og sosiale medier, der man til enhver tid kan iscenesette seg selv - til applaus eller fravær av applaus, sier hun.

Tett oppfølging Programdirektør i TV 2, Jarle Nakken, sier til Dagbladet at de ønsker å sette fokus på tematikken fordi det er et økende samfunnsproblem.

- Ifølge reseptregisteret til folkehelseinstituttet har bruken av antidepressive medisiner økt med 57 prosent hos unge jenter i alderen 15-19 de syv siste årene. I serien lar vi jentene selv fortelle hvordan de har det. Vi håper serien vil engasjere og skape debatt, både hos politikere og seere, sier han.

TV 2 understreker at alle de medvirkende jentene har fått tett oppfølging underveis i prosessen og at produksjonen er i beredskap med psykolog når serien vises på tv.

PROGRAMDIREKTØR I TV 2: Jarle Nakken. Foto: NTB/Scanpix
PROGRAMDIREKTØR I TV 2: Jarle Nakken. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart