IKKE LEGNING ELLER ANTALL: Bioteknologidebatten handler ikke om foreldrene, om legning eller antall, men om staten skal legge til rette for at barn blir født med en forelder og den sårbarheten det innebærer, skriver Ede-Marie Haukland i KrfU. Foto; Privat
IKKE LEGNING ELLER ANTALL: Bioteknologidebatten handler ikke om foreldrene, om legning eller antall, men om staten skal legge til rette for at barn blir født med en forelder og den sårbarheten det innebærer, skriver Ede-Marie Haukland i KrfU. Foto; Privat Vis mer

DEBATT

Bioteknologiloven

Unge Venstre undergraver den etiske debatten

Det er ikke greit å svartmale en meningsmotstander, for så å hoppe bukk over de faktiske problemstillingene.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er skivebom når Unge Venstre får KrFs engasjement i bioteknologi-saken til å handle om hvem foreldrene er. Det viser også en manglende forståelse for de etiske utfordringene ved eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Alenemødre og -fedre gjør en formidabel innsats for sine barn, og jeg betviler ikke et sekund deres evne til å være foreldre og å utvise omsorg. Tvert om har familiepartiet KrF lenge hatt aleneforeldre høyt oppe på agendaen, og jobber for å gjøre hverdagen deres enklere, både økonomisk og praktisk. Men det er heller ikke det denne debatten handler om.

Spørsmålet Amelia Aune glatt hopper over i innlegget sitt, er om staten skal legge opp til at barn blir født med en forelder, og om barnas rett til å kjenne sitt opphav skal vike for voksnes ønske om barn. Det er unektelig slik at det er mer sårbart for et barn å ha en forelder enn to. Dette var tungtveiende for flere medlemmer av bioteknologirådet, som var delt i sin anbefaling.

Når Aune skriver om den kristenkonservative idealfamilien er det en stråmann som forkludrer hele debatten. For bioteknologidebatten handler ikke om foreldrene, om legning eller antall, men om staten skal legge til rette for at barn blir født med en forelder og den sårbarheten det innebærer. Det viktigste er ikke at det er én mor og én far. Likekjønna foreldre kan være like gode som heterofile, så dette er også en avsporing av bioteknologi-debatten.

Ufrivillig barnløshet kan være en stor sorg, og drømmen om barn sterk. Men i debatten om eggdonasjon og assistert befruktning av enslige, veier hensynet til barnas rett til å kjenne sitt biologiske opphav, tungt for KrF. Igjen vil jeg påpeke at dette ikke handler om de voksnes behov, egnethet eller rettigheter. For oss har barns rettigheter forkjørsrett foran voksnes ønske om barn.

SPLITTEDE MENINGER: På Høyres landsmøte i helga står blant annet surrogati og eggdonasjon på agendaen. Det er splittelser innad i partiet hva gjelder meninger rundt problemstillingene. Hva er det som gjør disse temaene så omstridte? Svarene får du her. Video: NTB Scanpix / Shutterstock / NTB / Bioteknologirådet Vis mer

Den vanskelige debatten om identitet, tilhørighet og statens rolle og ansvar ble kraftig redusert på grunn av hastebehandlingen Ap, SV og Frp la opp til. Kanskje kunne vi fått til en mer reflektert debatt uten merkelapper av sorten mørkemann, kvinnehater og kristenkonservativ familiemoralist, hvis vi fikk tid til å faktisk diskutere de ulike forslagene.

Det har gått fort i svingene hos KrF til tider også, men når vi framover skal diskutere nye kompliserte forslag med flere etiske problemstillinger, håper jeg vi kan ta oss tid til både å lytte og argumentere.

Jeg skulle ønske Unge Venstre ville være med på å løfte debatten og diskutere de etiske utfordringene ved eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Unge Venstre er i tillegg for kommersiell surrogati, så vi står helt klart langt fra hverandre i spørsmål som omhandler bioteknologi. Det er helt fair. Det er ikke like greit å svartmale en meningsmotstander, for så å hoppe bukk over de faktiske problemstillingene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer