Unge Venstre vil gjøre det umulig å ta fildelere

Kan bli stridstema for ny regjering.

FORESLÅR NY UTTALELSE: Unge Venstre og leder Anne Solsvik vil at landsmøtet skal gjøre kampen for borgerrettigheter i den digitale verden til en kampsak. FOTO: PRESSEBILDE
FORESLÅR NY UTTALELSE: Unge Venstre og leder Anne Solsvik vil at landsmøtet skal gjøre kampen for borgerrettigheter i den digitale verden til en kampsak. FOTO: PRESSEBILDEVis mer

Les også:
Nettkaos langs høyre/venstre-aksen

(Dagbladet.no): I 2007 satte Unge Venstre fildelingsspørsmålet på den politiske dagsorden ved å foreslå legalisering av ikke-kommersiell fildeling.

Til helgens landsmøte kommer Venstres ungdomsparti med et nytt forslag til uttalelse. Dette inneholder tiltak som i praksis vil gjøre det umulig å få tatt internettbrukere som bryter åndsverkloven. Myndigheter og privatpersoner skal nektes lov til å overvåke nettet, tilgang til internett skal ses på som en menneskerett, og statlige myndigheters sensur av nettet skal begrenses til forbud mot barneporno.

Spørsmålet er hva denne uttalelsen, hvis den blir vedtatt, kan bety for et eventuelt regjeringssamarbeid mellom Venstre og Høyre.

- Grunnleggende rettigheter
Høyres profilerte kulturpolitiker Olemic Thommessen gikk nemlig ut i Dagbladet.no i etterkant av Pirate Bay-dommen og truet fildelerne med en tøffere linje dersom partiet kommer i regjering.

- Olemic Thommessen er ikke vår favoritt til kulturministerposten. De som tar over kulturdepartementet etter valget må være innstilt på debatt og være åpen for en ordentlig utredning av alternativer. Men jeg tror vel samtidig at Thommessen kommer til å bli mer fleksibel hvis han får tenkt seg mer om, sier Anne Solsvik, leder i Unge Venstre, til Dagbladet.no.

I uttalelsen fra ungdomspartiet heter det blant annet at kampen for borgerrettigheter i den digitale verden er en av de viktigste i det 21. århundret.

Med andre ord en sak der Venstre må stå på krava i eventuelle regjeringsdrøftinger med Høyre, mener Solsvik.

- Jeg tror ikke dette er noe man vil forhandle bort. Internett har blitt det viktigste verktøyet for samfunnsdeltagelse og meningsutveksling, og for oss handler dette om grunnleggende rettigheter, sier Solsvik.

Prioritert uttalelse
Unge Venstres kjemper for at dette blir en av de prioriterte uttalelsene på landsmøtet.

- Venstre ønsker en gjennomgang av åndsverksloven, for å finne kompensasjonsordninger som samsvarer med hvordan mange i dag faktisk forbruker kultur. Tidligere har loven blitt utdatert før den rekker å komme til Stortinget, men vi vil ha noen prinsipper i lovverket som vi enes om, og som ikke kan forvandles hele tiden.

- Seinest i dag la det lille plateselskapet Dotshop i Sverige ned, med henvisning til massiv piratkopiering. Er det ikke smertefullt for Venstre, som småbedriftenes parti, å se denne utviklingen?

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at noen skal gå konkurs, men andre undersøkelser har vist at fildelere faktisk kjøper mer plater. Det er trist når det skjer nedleggelser. Vi vil at rettighetshavere skal få betalt. Løsningen er uansett ikke en massiv sensur og overvåkning av internett, sier Solsvik.

Tror på løsning
Høyres Olemic Thommessen sier til Dagbladet.no at han ikke tror konflikten om opphavsrett i den digitale tidsalder ikke nødvendigvis blir så stor, og er enig i at man har en stor utredningsjobb foran seg i forhold til digital mediepolitikk i Norge.

- Jeg ønsker en digital allmenning med kortest mulig vei fra produsent til forbruker, der en rekke forskjellige forretningskonsepter vokser side om side. Jeg tror vi får et vell av kreativ virksomhet, så lenge det er inntjeningsmuligheter på nettet. Hvis ikke tror jeg vi får en hel masse møl som er helt uinteressant, sier Thommessen til Dagbladet.no.

Han avviser også at nettet må overvåkes for å stenge de ulovlige tjenestene, og sier han tror folk flest vil velge lovlige løsninger om disse er gode nok.

- Unge Venstre framstiller det som om Høyre ønsker politi på barnerommene til folk, men det er feil. Der vi ønsker å sette inn ressurser er i forhold til dem som laster opp ulovlig materiale, eller i de tilfellene der det utvikles verktøy for ulovlig tilgjengliggjøring - som i tilfellet med The Pirate Bay, sier Høyre-politikeren.