JULESTEMNING: Forfatterne Unni Lindell, Jan Kjærstad og Vigdis Hjort gir deg boktipsene til jul. Her er de samlet hjemme hos Unni Lindell. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JULESTEMNING: Forfatterne Unni Lindell, Jan Kjærstad og Vigdis Hjort gir deg boktipsene til jul. Her er de samlet hjemme hos Unni Lindell. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Ungene begynte å forme peniser av marsipanen

... og da skjønte Unni Lindell at det var på tide å slutte med juleverksted.

(Dagbladet): Vi ble med hjem til krimforfatter Unni Lindell, sammen med forfatterkollegaene Vigdis Hjorth og Jan Kjærstad.

Ingen av de tre forfatterne føler seg spesielt «julete», men de er opptatt av å holde på egne juletradisjoner. For mens Hjorth hugger ned sitt eget furutre i hagen og spiller poker på julekvelden, samler Kjærstad familien rundt tv-en for å gråte sammen til filmklassikeren «Cinema Paradiso». Lindell forteller at hun var mer opptatt av julen da barna var mindre.

Lagde peniser av marsipan - Jeg tvang barna mine til å ha juleverksted langt opp i tenårene. Men da de begynte å forme peniser av julemarsipanen, så syns jeg det var greit å stoppe, sier hun.

Men julepynten og gavene er hun opptatt av.

- Jeg gir veldig mange gaver, og jeg elsker å pakke inn. Jeg syns innpakkingen er en stor del av gaven, sier Lindell.

Får minst gaver Jan Kjærstad forteller at forfatterkollega Lindell til og med gir gaver til hans to minste døtre hver jul. Selv sier han at han får desidert minst gaver på julaften, men er ikke trist av den grunn.

- Det viktigste er at barna får minst én ting de virkelig har ønsket seg, og at kjæresten får noe kostbart, vakkert og evigvarende. Selv er jeg fornøyd om jeg får en «Hvem, Hva, Hvor»-bok på julaften, sier Kjærstad.

Glorete gaver Forfatterne synes det er for mange glorete og upersonlige gaver i butikkhyllene før jul. Vigdis Hjorth bruker gjerne humor i sine gaver:

- Noen ganger gir jeg bort «uleselige» utenlandske poesibøker, og skriver en morsom lapp ved siden av, sier hun.

Lindell mener bøker og musikk er spesielt gode gaver.

- Det hoper seg opp med ting man ikke bruker. Bøker og musikk er fine gaver, og de kan gjerne være personlige, sier hun.

Her er tipsene: Vigdis Hjorth (53)
TIL MOR: «Dagboken 1953-1958» av Witold Gombrowicz Setter både ens søken og ens ulykke i perspektiv, er befriende frekk og uoppdragen, selvopptatt, spiss og klok.
TIL FAR: «Krigen var min families historie» av Ole Robert Sundes Tematiserer komplekse generasjonskonflikter på en forsonende måte.
TIL BESTEMOR: «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» av Eivind Hofstad Evjemo Detaljrik og dyp og beskriver ett lite tettsted på en overraskende og ny måte. 
TIL BESTEFAR: «Dikteren i bombeflyet», en biografi om Nordahl Grieg av Gudmund Skjeldal. Fordi min egen bestefar fra Alta alltid siterte fra Griegs "Morgen over Finnmarksvidda" om vinterstormen på Bæskades.  
TIL EN UNGDOM:  «En lys sommers usigelige smerte» der Jan Erik Vold har redigert Ruth Maiers etterlatte dikt. Vondt, vakkert og ikke til å glemme.
TIL BARNA: «Iben og forvandlingen» av Geir Gulliksen (tekst) og Anna Fiske (illustrasjon) Den er uimotståelig: leken, morsom og filosofisk.

Jan Kjærstad (59)
TIL MOR: «Dette burde skrives i nåtid» av Helle Helle, et underliggjørende blikk inn i en kvinnes språk og liv.
TIL FAR: «På stedet mil» av Ali Smith Far må bli minnet om at Skottland har mer å by på enn whisky og Sean Connery.
TIL BESTEMOR: Michael Ondaatjes med «Kattens bord» er midt i blinken for bestemor som vet alt om store passasjerskip og menneskets ulike muligheter. En salme ved reisens begynnelse.  
TIL BESTEFAR: «Det grønne huset» av Mario Vargas Llosa Endelig på norsk! En myldrende og overdådig fortelling. Noe å bryne seg på for den med mye leseerfaring.
TIL EN UNGDOM: «Kampen om Aryak» av Iselin B. Alvestad Skal ungdom begynne å lese, må de få oppleve hvor svimlende det er når forestillingskraften trer i aksjon.
TIL BARNA: «Dyrenes skjønnhet» av Kristin Roskifte Alle barn er opptatt av dyr, så ingenting vil glede minstemann mer enn denne. Roskifte er en av de mest originale bildebokskaperne i landet.
Unni Lindell (55)
TIL MOR: «Det fine som flyter forbi» av Ida Løkås. Erotisk dampende og beskriver sårbarhet på den nydeligste måten jeg har lest. Sjelden jeg gråter på slutten av en bok. Det gjorde jeg her.
TIL FAR: «Korsbæreren» av Tom Kristensen. Spennende thriller på internasjonalt nivå, med innslag fra den Japanske mafiaen og med en kul kvinnelig hovedperson. 
TIL BESTEMOR: «Skyggeferden» av Sara Azmeh Rasmussen. Velskrevet selvbiografisk roman som starter i Syrias hovedstad på 1970-tallet. Beskriver et menneskes pendling mellom resignasjon, motstand og stå-på-vilje.
TIL BESTEFAR: «Det røde huset» av Mark Haddon Haddons store suksess «Hendelsen med hunden den natten» sitter i sjelen for alltid. Den nye boka er et portrett av et familieliv i en moderne verden.  
TIL EN UNGDOM: «Jeg nekter» av Per Petterson Pettersons språk er som alltid suverent. Slå av mobil, dropp Facebook og Twitter. Hvis du vil «vokse» litt, les denne!
TIL BARNA: «Gjett hvor glad jeg er i deg» av Sam Mc Bratney. Handler om hvordan Lille Hare Hasselbrun vil at Store Hare Hasselbrun skal fortelle hvor glad han er i ham. Men kjærligheten er ikke lett å måle. Tegningen er halve boka, de er helt skjønne! Griner bare jeg ser de to harene jeg.
10 andre forfattere gir sine julegavetips!