Ungene først

Hvis noen lurer på hvordan framtidas fjernsynsvirkelighet kommer til å se ut, gjør de lurt i å ta en kikk på ungene.

De av ungene som har satellitt eller kabel, har for lengst oppdaget gleden i segmentering, spesialkanaler, dubbing, versjonering og tie-in merchandising. For unger som vokser opp med kabel eller satellitt, og med kanaler som Cartoon Network og Fox Kids, eller «Fokkis» som den lokale uttalen lyder, vil NRK aldri ha samme posisjon. En halv times barne-tv kan vanskelig konkurrere mot en uendelig stripe hurtigprodusert tegnefilm. Og de nye kanalene viser hvor vanskelig det er å beholde mening i begrepet «norske kanaler».

Når NRK sender, opplever vi det selvsagt som norsk, selv om de enkelte programmer kan være innkjøpt fra utlandet og tekstet eller dubbet. TV3 tenker vi også på som norsk, selv om selskapet eies av svenskene - og sender fra England. Det norskeste i selskapet er sannsynligvis annonsesalget.

Og Fox Kids virker også norsk. Figurene i tegnefilmene snakker norsk. Reklamene er norsk. Men akkurat det samme materialet sendes samtidig i en lang rekke markeder - på en lang rekke språk. Fordelen med tegneserier er at jo billigere de er laget, dess lettere er det å legge på ny lyd - leppesynkronisering er ikke akkurat et problem hvis figurene holder seg til to ansiktsuttrykk.

Felles kultur

Slik kan Fox Kids bli en norsk kanal i Norge, svensk i Sverige, tysk i Tyskland. Og når sant skal sies - hva er så mye norskere med TV3, eller for den saks skyld Disneytimen på NRK? Gjennom kanaler som Fox Kids vet voksne mindre og mindre om hva ungene ser på - mens unger i alle land oftere og oftere har en felles erfaringsbakgrunn.

Og skal det være norsk, sliter man. De som ønsket å se på den amerikanske forfatteren Norman Mailer på NRK2 i går, måtte være drevne på originalspråket. For NRKs tekstmaskin sviktet tidlig i programmet - uten at noen var til stede for å reparere den.

- Når et menneske får stor makt, blir han en maskin. Er han fremdeles to prosent menneske, er han et godt maktmenneske, rakk likevel Norman å si mens han ble tekstet - kanskje han er blitt mildere med årene.

Dramatisk farvel

TV2 sendte den dramatiske cup-finalen til Tertnes, der Tertnes kom så nær seier som mulig - for så å bråstoppe de 12 siste minuttene. På en måte kan det bli en slags farvel til seriedamehåndball på fjernsyn. Nå flytter sirkuset med personligheter til Danmark, der personligheter for tida lønnes bedre.